Читај ми!

Почиње дигитална транзиција

Канцеларија за жалбе БиХ одбила је све жалбе као неосноване на избор извођача радова у првој фази дигитализације у овој земљи, а Министарство комуникација и транспорта почело је активности на реализацији прве фазе дигитализације, преносе Независне новине.

То подразумева закључивања уговора са компанијом Одашиљачи и везе из Загреба која је изабрана на међународном тендеру, потврђено је агенцији Фена у овом министарству.

"Потписивањем уговора ће практично почети пројекат који већ неколико година чека", рекао је саветник министра комуникација и транспорта Мехмед Аговић, додајући да је од великог значаја то што компанија Одашиљачи и везе имају искуства са сличним пројектима дигитализације у Хрватској, као и да је "свако даље одлагање неприхватљиво".

Дигитализација подразумева прелазак са аналогног на дигитални пренос и емитовање радијског и телевизијског програма у БиХ.

„Због ранијих вишегодишњих одлагања у пројекту дигитализације, сада смо у трци са временом. Рок за прелазак са аналогног на дигитално емитовање је половина 2015. и ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да се он испоштује. Планирамо да прва фаза буде завршена у лето ове године. Реч је о мултиплексу који је намењен јавним сервисима. У овој фази предвиђено је повезивање пет информативно-техничких центара у састав дигиталних веза и предајника у покривању дигиталним сигналом подручја Сарајева, Мостара и Бањалуке. Предвиђено је да извођач радова на првој фази дигитализације, који укључује инсталацију и повезивање опреме и успостављање функционалних техничких решења за DVB - T буде завршен у року од 120 дана - рекао је Аговић за Фена, додајући да паралелно са првом фазом иде и тендер за понуђаче који би радили на другој фази пројекта, тзв. западном прстену, увезивање у систем подручја Требиња, Посушја, Ливна, Бихаћа и Травника. Последњи део пројекта је успостављање примарне емисионе мреже у земљи са предајницима велике снаге.

„Очекујем да три јавна сервиса што је пре могуће, у складу са законском обавезом оснују корпорацију јавног РТВ система коме би требало да буде додељена на управљање комплетна инфраструктура пројекта дигитализације, чију изградњу финансира држава - рекао је саветник у Министарству за саобраћај и комуникације Мехмед Аговић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се