Читај ми!

ХРТ домаћин међународне конференције

Хрватска радио-телевизија 3. и 4. децембар домаћин је и суорганизатор конференције Е - доступност у телевизијском емитовању у централној и источној Европи , чија је тема повећање доступности тв и радијских садржаја за особе са потешкоћама вида и слуха .

Међу организаторима су Европска радиодифузна унија (EBU) и Међународна телекомуникациона унија (ITU), а на састанку су учествовали и представници из Шпаније, Швајцарске, представници УН-а и EBU-а као и јавних сервиса Србије и Бугарске.

Учесници скупа представиће напредна достигнућа и технолошка решења у овом подручју, разменити међусобна искуства и видети бројне конкретне примере из праксе те донети смернице за будућност.

Није случајно да се овај скуп одржаo 3. децембра на Међународни дан особа са инвалидитетом јер је цела тема ове конференције што већа доступност радијских и телевизијских програма особама са оштећеним слухом и видом, што је и дужност јавних сервиса , рекла је Нела Гудељ, руководитељица Одељења Академија ХРТ-а у чијој се организацији одржава скуп .

Потребна средства , знање и технолошка достигнућа

Како би се повећао домет до ових циљних група, потребно је развити што већи број мултимедијалних платформи. Сам састанак сведочи и о појачаној бризи ХРТ-а за овај сегмент публике, а намера је да се подигну стандарди како у хрватском медијском простору тако и шире у региону.

Како би се повећала доступност програма особама са оштећеним слухом и видом, потребна су средства, знање и технолошка достигнућа. Све телевизије у Европи имају с тим потешкоћа, међутим кроз заједничку сарадњу сигурно можемо наћи квалитетнија решења, рекао је Гион Линдер, водитељ Сектора за титлове при швајцарској јавној телевизији.

На скупу учествују и представници академске заједнице чија су истраживања део укупне стратегије.

Основни предуслов за било каква побољшања је повећати свесност у друштву о томе да постоје особе са инвалидитетом и да им је потребна помоћ. Улога и разумевање технологије притом су кључни кораци, истакла је Пилар Ореро, професорица са Универзитета у Барселони.

Неке од тема биле су и ХРТ-ова употреба телетекста као помоћ глувима, као и аудио дескриптор за слепе и слабовиде који је увела Радио-телевизија Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара