Што пре до треће Сигурне куће

Жене у зимском периоду чешће траже помоћ од насиља, па је важно да се трећа Сигурна кућа изгради до краја јесени. Женама је потребна помоћ и када изађу из Сигурне куће, да не би биле у безизлазној ситуацији због које се враћају насилнику.

Зими и у јесен, готово по правилу, много више жена потражи помоћ од насиља у Сигурној кући. Зато је важно да трећа сигурна кућа буде завршена до краја јесени. То ће зависити од прикупљених пара у хуманитарној акцији коју РТС води скоро годину дана.

У исто време, на свим програмима РТС-а, Радио Београда и на Интернет порталу РТС-а траје медијска кампања за спречавање насиља у земљи.

Кров над главом и храну, кажу жене, имале су и док су живеле са насилником, али не и миран сан и безбедан живот. Када одлуче да побегну од партнера, Сигурну кућу многе виде као једини спас.

Једна од жртава насиља у породици каже да је није имала поверење у друге државне институције, попут центра за социјални рад и полиције.

"Видела сам из примера других људи, из новина, са телевизије, да то баш не функционише како бисмо хтеле, а овде сам некако предосетила да ће то функционисати", рекла је она.

"Овде жене продишу, ослобођене насилника, али не престаје њихова зебња", каже једна становница Сигурне куће.

Женама је потребна помоћ и када изађу из Сигурне куће, да не би биле у безизлазној ситуацији због које се враћају насилнику.

"Морамо да знамо да жени, када изађе из Сигурне куће, мора да се пружи материјална подршка и све остале врсте подршки да би она могла да издржи са својом децом и да настави свој пут у неки нови живот", изјавила је Весна Станојевић из Саветовалишта за жртве породичног насиља.

Жене апелују на доследну примену законских решења и брже решавање судских поступака, јер на прво рочиште за развод брака, чекају и по неколико месеци, а коначни исход је крајње неизвестан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво