Што пре до треће сигурне куће

У периоду године који следи, готово по правилу, много више жена потражи помоћ у сигурној кући. Зато је важно да трећа сигурна кућа буде завршена на јесен.

Трећа сигурна кућа у Београду требало би да буде завршена до краја октобра, што зависи од прикупљених пара у хуманитарној акцији коју РТС води већ годину дана.

Истовремено, на свим програмима наше телевизије, Радио Београда и на Интернет порталу, траје медијска кампања за спречавање насиља у земљи. У две постојеће куће, тренутно је смештено четрдесетак жена и деце из целе Србије.

Зими и у јесен, готово по правилу, много више жена потражи помоћ у сигурној кући. Зато је, кажу, важно да ова трећа сигурна кућа буде завршена јесенас.

"Ако пара нема онда се ситуација мења и рокови се продужавају, а при том видимо колико жена има које траже нашу помоћ и којима би овај смештај био једино решење у ситуацијама кризе и насиља које доживљавају", рекла је Весна Станојевић из Саветовалишта за борбу против насиља у породици.

Податак да су од почетка године, убијене 24 жене, међу којима и две девојчице, опомиње да правовремена реакција окрузења цесто изостаје. Закони који предвиђају мере застите зртве и казне за поциниоце насиља, у пракси се, не примењују на прави нацин.

"Можда насилници нису до сада санкционисани на прави начин, али то не сме да нас обесхрабри. Ићи са предубеђењем да нећете успети, боље је да нисте ни почињали. Ја верујем да ћемо успети јер друга шанса нам се неће пружити", рекла је Снежана Лакићевић Стојачић из Министарства рада и социјалне политике .

Први пут, кроз Пројекат борбе против сексуалног и родно заснованог насиља, проналазе се системска решења за спречавање насиља.

"Овај пројекат има за циљ јачање капацитата институција које пружају помоћ жртвама, као и унапређивање стратешког и законодавног оквира и подизања свести о неприхватљивости насиља над женама", рекла је координатор пројекта Весна Јарић.

Све надлежне институције система, имају исти задатак - да правовременим реаговањем спрече насиље у породици, а самим тим и последице које су понекад кобне.

Ускоро ће, кажу у Управи за родну равноправност, бити представљен и Нацрт националне стратегије за сузбијење насиља над женама и насиља у породици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво