Сигурна кућа и за жене са инвалидитетом

Неке жене са инвалидитетом годинама трпе насиље партнера, али и своје деце и родитеља. Често не знају коме да се обрате за помоћ. Трећа сигурна кућа имаће прилагођени простор и за смештај жена са инвалидитетом.

О насиљу над особама са инвалидитетом почело је више да се говори тек када су донети закони који те особе штите од дискриминације и насиља.

Нова, трећа сигурна кућа, за чију изградњу РТС више од пола године води кампању, имаће прилагођени простор и за смештај жена са инвалидитетом.

Истовремено, на свим програмима наше телевизије, Радио Београду и Интернет порталу, води се медијска кампања за спречавање насиља у земљи.

Пре него што се осмеле да потраже помоћ, неке жене са инвалидитетом годинама трпе насиље партнера, али и своје деце и родитеља. Често не знају ни коме да се обрате за помоћ.

"То су специфичне врсте насиља које жене најчешће и не препознају јер сматрају да је најважније да имају оно најосновније. Насилници су најчешће људи са којима те жене живе зато се не одлучују да пријаве насиље. Пошто немају адекватне службе подршке може им се десити да изгубе и подршку", рекла је Оливера Илкић из организације "Из круга".

Неопходна евиденција о особама са инвалидитетом  

Организација "Из круга" упозорава да се закони, донети ради заштите особа са инвалидитетом, у пракси најчешће не примењују.

"Углавном се прича о насиљу над женама где се жене са инвалидитетом, нарочито мајке апсоплутно не помињу као маргинализована група, као неко ко је пет пута маргиинализован више него жене без инвалидитета", рекла је "Из круга" Лепојка Царојевић-Митановски.

За скоро десет година постојања, Саветовалишту за жртве породичног насиља јављале су се и жене са инвалидитетом, али никада жене у инвалидским колицима. За почетак, Центри за социјални рад морали би имати евиденцију о особама са инвалидитетом које живи на њиховој територији и у каквим условима. 

"Мислим да они морају да прате те породице, ми не можемно затварати очи пред проблемима и правити се да то не постоји, то постоји свуда и постоји и код нас, и постојаће увек и ми морамо да будемо ти који ћемо знати и пратити да ли се у таквим ситуацијама дешава насиље", рекла је Весна Станојевић из Саветовалиште за жртве насиља у породици.

За разлику од здравих жена које доживе насиље, жене са инвалидитетом, посебно ако су у инвалидским колицима, тешко налазе спас. По изласку из Сигурне куће, неопходна им је подршка друштва, јер су најчешће без запослења и крова над главом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво