Насилници у породици су најчешће мушкарци

Здравље жена и насиље у породици имају значајан јавно-здравствени аспект, посебно у транзиционим државама јер незапосленост, материјална неизвесност и изложеност свакодневном стресу погађају најосетиљивије чланове породица а то су жене и деца.

Према бројним студијама, извршиоци породичног насиља су мушкарци : мужеви, бивши мужеви и ванбрачни партнери и то у 78% случајева. На другом месту су синови (9%), очеви (4,2%). Ћерке су у улози насилнице у 2% случајева а мајка или свекрва су евидентиране као починиоци породичног насиља тек у 1,6% случајева.

Размере овог јавно-здравственог проблема углавном остају непрепознате, због недостатка рутинског прикупљања података и извештаја, кажу у Аутономном женском центру.

Да би жена-жртва изашла из насилничког окружења, потребно је много одлучности и воље.  После доношења одлуке да престане да трпи насиље и активних покушаја да изађе из конструисане изолације, један од неопходних начина борбе је и да жртва документује задобијене повреде, колико год је то могуће.

Студије Међународног женског покрета показале су да је мушко насиље над женама глобална појава и да има исту динамику у свим културама, само што су неки облици у одређеним заједницама различити (врсте физичког насиља, психичког-емоционалног, сексуалног или насиља над децом...)

Ангажованији приступ друштва и система здравствене заштите у очувању и унапређењу здравља жена и спречавање насиља и повреда у породици, захтева поуздане податке о њиховом здравственом стању али и о учесталости и свим облицима насиља у породици. Тек тада се може очекивати  реална ефикасност многих програма/пројеката превенције и спречавања проблема породичног насиља.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво