Сигуран кров за сигурну кућу

У оквиру хуманитарне акције коју предводи РТС, изградња сигурне куће за жртве породичног насиља стигла је до крова. Ако средства за уређење унутрашњости и увођење инсталација не буду ускоро прикупљена, завршетак радова биће одложен који месец.

Више од пола године, Радио-телевизија Србије предводи хуманитарну акцију за изградњу треће сигурне куће у Београду, намењене мајкама и деци, жртвама породичног насиља.

Рокови градње до сада су поштовани, али ће завршетак радова зависити од новца који буде прикупљен. Паралелено са хуманитарном акцијом, наша кућа, на свим програмима телевизије, Радио Београда и на Интернет порталу, води медијску кампању за спречавање породичног насиља.

Захваљујући донацијама великих компанија, али и прилозима добрих људи, који су, сходно могућностима, донирали новац, изградња треће сигурне куће стигла је до крова. Уколико не буду прикупљена довољна средства за уређење унутрашњости и увођење инсталација, завршетак радова, уместо у августу, биће одложен који месец.

"То не мења ствари. Кућа ће бити готова у рану јесен и прилагођена условима који су потребни. Оно што је најбитније, омогућено је много већем броју жена са децом да користе ову кућу, да би могле да се склоне из ситуације насиља", каже Весна Станојевић из Саветовалишта за жртве породичног насиља.

Нова сигурна кућа ће жртвама омогућити да живе боље и дати им шансу да се оснаже и да процене да су њихове могућности много веће него што су веровале да јесу, истиче Весна Станојевић.

На 250 квадрата стамбеног простора, осим просторија неопходних за свакодневни живот, кућа ће имати и просторију за стручњаке који помажу женама и деци да превазиђу преживљену трауму и започну нови живот, без насиља.

Предвиђен је посебно уређен простор за особе са инвалидитетом. Иако је кућа на тајној локацији, осим видео надзора, због веће безбедности жена и деце, добиће и посебно полицијско обезбеђење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво