Институције и окружење недовољно доприносе спречавању породичног насиља

Требало би да трећа сигурна кућа у Београду буде завршена до краја августа. Истовремено са хуманитарном акцијом РТС-а, наша кућа, на свим програмима телевизије, Радио Београда и на интернет порталу, води медијску кампању за спречавање породичног насиља.

Захваљујући средствима прикупљеним у хуманитарној акцији коју РТС води неколико месеци, изградња треће сигурне куће у Београду напредује и требало би да буде завршена до краја августа. Осим великих компанија, кампању су помогли и суграђани.

С обзиром на то да је у две постојеће сигурне куће већ смештено више од 50 жена и деце, нови простор је неопходан.

Највише жена, жртава насиља у породици, има примедбе на рад појединих институција система. Догађало се, кажу, да се загуби полицијски записник, да мужа насилника само упозоре, без икакве санкције, да зато што изостаје казна, уместо насилника породични дом напуштају жене и деца.

Комшије, па чак и најближи рођаци, ретко када реагују када муж малтретира жену и децу. Углавном сматрају да је то унутрашња ствар породице и да се не треба мешати.

"Потпуно смо изгубили осећај да морамо другима да помогнмемо и да је то једини начин да заједнички решимо неке проблеме, које чињенично оптерећују овај систем, јер док год је насиље над појединцима и док год је насиља у породици, биће и насиља у друштву", рекла је Весна Станојевић из Саветовалишта за жртве насиља у породици.

Било је случајева да су људи који су покушали да помогну, доживљавали непријатности, јер им је насилник претио. Страх од освете, кажу стручњаци, јачи је од воље да помогну, иако је довољна и анонимна пријава полицији или центру за социјални рад.

"Људи живе у некој култури која је познатија као закон џунгле, где онај ко је јачи може да ради шта хоће, и као такви се осећају потпуно незаштићено, тако да практично живе како да преживе данашњи дан", рекао је доктор Вук Стамболовић.

Када изостане помоћ најближе околине и када, упркос томе што су закони на страни жртве, у пракси казна споро стиже насилнике, онда не чуди податак да само 12 одсто жена успе да се спасе и почне нови живот без насиља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво