Трећа Сигурна кућа крајем августа

Изградња треће Сигурне куће у Београду добро напредује. Требало би до краја августа да буде завршена и усељива. Сав новац још увек није прикупљен. За многе мајке и децу то је једино уточиште.

Захваљујући прикупљеним средствима у хуманитарној акцији коју Радио-телевизија Србије води већ неколико месеци, изградња треће Сигурне куће у Београду добро напредује.

Нови простор је неопходан, јер је у две постојеће Сигурне куће, смештено више од педесеторо жена и деце. Истовремено, са хуманитарном акцијом, на свим програмима наше телевизије, Радио Београда и на сајту, траје медијска кампања за спречавање породичног насиља.

Са изградњом треће Сигурне куће у Београду, стигло се до друге плоче. До краја августа, требало би да буде завршена и усељива.

"Треба одати захвалност и рећи хвала свим тим људима и свим комапнијама које су показале интересовање, и ја се надам да ће њих бити још јер сав новац још увек није прикупљен. Нама треба још једна трећина од предвиђених пара, а то је довољно и то је много и сви имамо шансу да помогнемо", рекла је Весна Станојевић из Саветовалишта за жртве насиља у породици.

У једној од постојећих сигурних кућа у Београду тренутно се налази 40 жена и деце. Дешава се да их буде и много више, јер свакој жени која ту потражи помоћ, пруже уточиште.

"Након рада са женом од три месеца потпуно се побољшава слика. Види се знатно напредак. Много су одсечније, дефинисаније, знају шта хоће, знају да кажу нећу", истиче стручна сарадница у Сигурној кући Сања Рановчевић.

Од 2007. године, кроз Сигурну кућу прошло је и 672 деце. Са њима свакодневно ради тим стручњака, како би се опоравили од траума.

"Када дете дође у кућу и почне да долази у вртић, или буде повучено у себе или буде агресивније. Боравком у вртићу они постају сасвим обична деца, као и сва друга, јер се осећају да негде припадају да имају слободу", каже васпитачица Тања Дабовић.

Свако шесто дете и свака трећа жена у Србији су жртве породичног насиља. Само прошле године, Склоништу у Београду обратило се за помоћ 4.300 жена. За многе мајке и децу Сигурна кућа представља једино уточиште.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво