Темељи треће Сигурне куће

Почела припрема терена на којем ће бити постављени темељи треће Сигурне куће у Београду. У две постојеће, смештено је више од 50 жена и деце. Општина Раковица, на чијој су територији обе Сигурне куће, обезбедила парцелу и за трећу.

Захваљујући средствима прикупљеним у хуманитарној акцији коју РТС води већ неколико месеци, почела је припрема терена на којем ће ових дана бити постављени темељи треће Сигурне куће у Београду.

Нови простор је неопходан јер је у две постојеће Сигурне куће, већ смештено више од 50 жена и деце. Истовремено, са хуманитарном акцијом на свим програмима РТС-а, Радио Београда и на Интернет порталу, траје медијска кампања за спречавање породичног насиља.

Када, како је планирано, крајем јула буде завршена, што ће зависити од прикупљених пара и временских услова, Сигурна кућа биће предата на трајно коришћење Склоништу за жртве насиља у породици.

Постојећи капацитети нису довољни. Само у протеклих недељу дана, готово сваког дана на врата Сигурне куће, кажу, закуца бар једна мајка са децом.

"Ми смо извођачу до сада исплатили један део средстава који је скупљен преко РТС-а, међутим потребно је још средстава да би кућа била завршена. То даје велику шансу свима онима који имају проблема са насиљем, а то су жене и деца", каже Весна Станојевић из Саветовалишта за жртве породичног насиља.

Општина Раковица, на чијој су тероторији обе Сигурне куће, обезбедила је парцелу и за трећу, и, како кажу, побринуће се да она буде изграђена у најкраћем могућем року.

"Ми смо свесни да је Сигурна кућа прелазно решење и да проблем треба решавати у корену односно сузбијањем насиља. Уколико буде интересовања, ми смо спремни за даљу сарадњу", наводи Новица Барјактаревић, члан Општинског већа Раковице.

Нова Сигурна кућа пружиће уточиште многим женама и њиховим малишанима и омогућити да им опоравак буде квалитетнији и бржи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво