Донације Јапана Србији

Амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки изјавио за РТС да је Влада Јапана одлучила да поклони 5,8 милиона евра за рано откривање рака дојке у Србији. Обезбедићемо мамографе за 39 болница као и технолошку подршку и обуку медицинском особљу, навео је Цунозаки.

Владе Јапана највише помаже здравство у Србији, као и социјалну заштиту, образовање и животну средину. Од 1999. године обезбедили су помоћ од 208,4 милиона евра за реализацију пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју земље.

Амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки најавио је нову помоћ Владе Јапана од 5,8 милиона евра за здравство.

"Обезбедићемо мамографе за 39 болница и здравствених центара, а такође обезбеђујемо и технолошку подршку лекарима и медицинском особљу, али и обуку", рекао је Цунозаки за РТС.

Амбасадор Јапана каже да се нада да ће захваљујући том пројекту проценат медицинских прегледа бити повећан, али и да ће се број оболелих жена од рака дојке смањити.

"Мислим да ће то допринети и побољшању медицинске ситуације у Србији. Регионе и области одабрали смо у консултацијама са министром здравља Србије и "Џајком"- Јапанском корпорацијом за међународну сарадњу. Неки њихови стручњаци посетили су та места, и тако смо одабрали градове, и одлучили да дамо опрему", наводи Цунозаки.

На питање новинара РТС-а да Влада Јапана помаже пројекте који се односе на еколошки и систем и систем образовања  Цунозаки каже да су посетили Врњачку Бању и предали возило за одношење смећа. Та донација је један од пројеката бесповратне помоћи.

"Већ смо реализовали 120 таквих пројеката, а одређене области одабрали смо као приопритетне: то су здравство, образовање, и заштита животне средине, у шта је укључен и систем за одлагање смећа", навео је јапански амбасадор.

На питање о јапанским инвестицијама у Србији амбасадор Цунозаки каже да је  све до сада постојала само једна велика јапанска инвестиција, ЈТИ, (Japan Tobacco International) фабрика је у Централној Војводини и додаје да је сигуран да ће се инвестиције Јапана у Србији у повећати.

Јапанска компанија у Свилајнцу

"Можда знате да ће једна од водећих јапанских електротехничких компанија инвестирати у Свилајнцу. Разговарао сам са представницима те компаније. Питао сам их зашто су изабрали баш ту област. Рекли су да су то урадили из три разлога: добар положај земље, Коридор 10, уговор Србије о слободној трговини са Русијом и Турском и у будућности-Србија ће се придружити Европској унији", истакао је Цунозаки.

"Наша предузећа не гледају само Србију, већ и читав регион. Један од разлога је и што овде можете наћи радну снагу која није претерано скупа. Мислим да постоје добри разлози за јапанске инвестиције у Србији. Постоји још један занимљив став. Ако једна компанија уложи и буде успешна, доћи ће и други. Мислим да ће наша инвестиција у Свилајнцу бити успешна и веома важна", навео је амбасадор Јапана.

На питање новинара због чега јапандки народ толико воли Србију Цунозаки каже да када је дошао пре годину дана,  сазнао је да српски народ воли Јапан, воли борилачке вештине, џудо, карате, аикидо, јапанску културу,  не само традиционалну већ и модерну, манга стрипове.

"Када сам дошао у Србију почео сам да размишљам о карактеру и природи српског народа. Тај карактер више није везан само за трговце, већ представља везу, спој, фармера и научника. То је карактер сличан Јапанцима. Постоји сличност карактера између два народ. Можда зато српски народ воли јапански народ и Јапан, и обрнуто, Јапанци воле Србе", истакао је  Цунозаки.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво