Племенито завештање

У организацији Центра за демократију одржана дебата под називом "Племенито завештање". У разговору су учествовали лекари који су одлучили да дарују своје органе, и они који су добили шансу за продужетак живота.

Да би неко одлучио да буде потенцијални давалац органа, или да у случају смрти најмилијег његове органе дарује за лечење других људи, уз добру вољу, важне су и праве информације. У организацији Центра за демократију, одржана је дебата под називом "Племенито завештање". У разговору су учествовали лекари, они који су одлучили да дарују своје органе, и они који су добили шансу за продужетак живота.

Заблуде, предрасуде, сујеверје, неистинита убеђења, с једне стране и овакве дебате, или репортаже у нашем програму с друге стране. Све то, да би ехо речи и правих информација дошао до што већег броја људи.

Председница Скупштине Србије и власница донорске картицеје др Славица Ђукић - Дејановић каже да је она као психијатар, била у прилици, да разговара са некима својим колегама, који имају одређене предрасуде о томе шта ће бити са њиховом душом ако им се узме део тела, или орган.

Ђукић - Дејановић је истакла да је она, као неко ко се бави душом, покушавала да каже да душа има један сегмент који се зове социјална савест, социјални нагони, алтруизам, потребе да се неком помогне, а према њеним речима душа и тело "најбоље функционишу када се све то обједини".

Многима није јасна ни разлика између коме и мождане смрти, односно, мисле да је то исто и наводе примере када су се људи будили из коме. Стручњаци одговарају - из коме је могуће вратити се у живот, али не и када лекари утврде мождану смрт.

Драган Вучовић из Удружења анестезиолога и интензивиста Србије је рекао да је закон веома строг када се утврђује церебрална смрт пацијента, јер њему раде сви органи осим мозга. Према његовим речима, да је пацијент стварно церебрално мртав, морају да потпишу три лекара.

"Имаш донорску картицу, шта ти је, хоћеш да те убију, и узму ти све органе - често се чује", истакао је Вучовић.

У Србији нема кривичних пријава због трговине органима 

Координатор за борбу против трговине људима МУП-а Србије Митар Ђурашковић је истакао, да МУП Србије није препознао злоупотребе које би захтевале подношење кривичних пријава за трговину људима у вези са трговином органима.

У дебати "Племенито завештање", учествовали су и они који сада живе нови живот, Марко Теодоровић, који је по ново срце морао чак у Америку, и Александра Симић, која има нов, здрав, бубрег.

Теодоровић је нагласио да после операције живи боље, иде у школу, може да се дружи, и да ради све оно што пре трансплантације срца није могао.

Симићева је рекла да је девет година ишла на дијализу, и да је пре четири године добила кадаверични бубрег у Тиршовој и да се добро осећа.

Они ће наредне недеље посетити РТС, и укључити се у кампању "Продужи живот". У уторак лекари Војно - медицинске академије посетиће Здравствени центар у Врању где ће одржати предавање, а сви који то желе моћи ће да постану потенцијални донатори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара