Генерација 2014 : Тржиште образовања

Око пет хиљада младих људи посетило је овогодишњи сајам образовања. Међу њима су били Душан и Марко, студенти “Генерације 2014”, чију су пажњу привукле радионице и предавања.

На Међународном сајму образовања (ЕDU fair) у Београду представиле су се високошколске установе 12 земаља. Који то универзитети имају другачији приступ градиву? И да ли сви факултети дају стипендије?

"Дошао сам пренствено због занимљивих радионица и предавања, као што је рецимо то како интернет утиче на одабир факултета и утицаја интернета на образовање", објашњава Марко Маленчић.

Душан Димић :"Дошао сам највише због тога што ме интересују мастер студије у земљи и иностранству. Овде сам да бих сазнао каква је понуда стипендија на домаћим приватним, државним и универзитетима у иностранству."

На сајму је учествовало око 80 факултета из земље и света. Чини се да су страни универзитети имали занимљивија предавања. Представили су другачији однос према градиву али и оригиналнији приступ студентима.

"Оно што ми је било најзанимљивије на једном од предавања је став да систем образовања греши зато што хипер- активну децу умирује, уместо да их преусмери на предузетништво. Таква деца, дакле, нису проблем већ су рођена да буду предузетници", додаје Марко.

"Свима које занимају стипендије за иностранство предложио бих да добро погледају који су услови за пријаву. Један од интересантних је "Универзитет Шефилд", који нуди делимичне стипендије за наше студенте", каже Душан.

Александар Чанковић, њихов представник ове образовне интитуције у Србији каже да су предности студирања на оваквом универзитету бројне. Чињеница је да је овај универзитет међу 25 најбољих у Европи, али и да су предавачи врхунски професори.

"За Универзитет Шефилд се везују имена пет добитника Нобелове награде. А што се тиче департмана који су доступни, али и најатрактивнији данас, то су дефинитивно : бизнис студије, маркетинг, људски ресурси али и департмани психологије и рачунарских наука", каже Чанковић.

Програм студирања представили су и факултети из Милана, Солуна и Лос Анђелеса, а посебну пажњу привукли су факултети из Француске и Аустралије.

Шта је Генерација 2014 ?

"Генерација 2014" је национални мултимедијални пројекат Јутарњег програма Радио-телевизије Србије, конципиран тако да путем ТВ извештаја на програмима Медијског јавног сервиса Србије и друштвених мрежа прати активности студената на факултетима и ван њих.
На друштвеним мрежама Фејсбук и Гулгл плус више од две хиљаде пратилаца активно учествује у коментарисању студентских тема и дилема.
Студенти из Србије који су у иностранству, Јутарњи програм и пројекат "Генерација 2014", могу уживо пратити на Сателитском програму РТС- а или путем интернета -"РТС уживо". Посебан подсајт портала Медијског јавног сервиса Србије посвећен је првој и дугој сезони пројекта "Генерација 2014".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се