Генерација 2014: Како одабрати факултет?

Како одабарти прави факултет или вишу школу – и бити сигуран у спствени избор? Са којим дилемама се матуранти сусрећу и од какве користи могу бити искуства и савети старијих колега.

На ова питања, одговоре је покушала да пронађе "Генерација 2014.". У разговору са крагујевачким матурантима сазнајемо да ли су почеле припреме за упис на факултете и полагање пријемних испита.

Избор факултета је велика и важна одлука у животу сваког младог човека. У зависности од избора који направите, зависиће и ваша професионална будућност.

Највећа дилема са којом се будући студенти сусрећу је избор између афинитета и реалних потреба тржишта - односно, могућности запослења и напредовања.

„Након доста размишљања, одлучио сам се да ипак то буде Машински факултет. Можда мене мало више занимају неке друштвене науке али ипак сам се определио за занат који мислим да може да ми користи у овом тренутку више него неке друге опције", каже матурант Политехничке школе у Крагујевцу Јован Јанићијевић.

„Определио сам се за факултет инжењерских наука јер је машинство дуги низ година у мојој породици. Размишљам да се запослим негде ван граница ове земље, мада су и код нас доста тражени добри програмери", каже Никола Богдановић.

„Одлучила сам се за полицијску академију јер је у нашој земљи стопа криминала јако висока. Што се тиче запослења, перспективе су знатно смањене за ових пар година, па самим ти и шансе за запошљавање су далеко мање", додаје Ана Радовановић, ученица четврте године Политехничке школе.

„Планирам да упишем економију јер сматрам да Економски факултет у Србији има перспективу јер ме не веже само за једно радно место . Вверујем да је свакој фирми потребан економиста", каже матуранткиња Јелена Ивковић.

„Од факултета очекујем да буде, пре свега, занимљиво. Да не буде само неког досадног учења, већ да буде и праксе и да нас науче како да се што пре запослимо када изађемо са факултета", каже ученица Николија Кривокућа.

„Оно што током ових година ученике, кроз неформални систем образовања, оспособљавамо су тимски рад, да науче однос са послодавцем, да науче све оне методе које су потребе за што бољи успех и код домаћих и код страних компанија. Спремни смо да организујемо све оно што се полаже на факултетима: математика, страни језици, информатика, ... да им олакшамо да буду што бољи студнети разних факултета", објашњава Петар Стефановић, професор Политехничке школе у Крагујевцу.

Једна од важних ствари на коју треба скртенути пажњу су могућности запошљавања након завршеног факултета.Важно је проверити каква је потражња на тржишту за појединим занимањима као и то какав вас посао касније очекује.

Шта је Генерација 2014 ?

"Генерација 2014" је национални мултимедијални пројекат Јутарњег програма Радио-телевизије Србије, конципиран тако да путем ТВ извештаја на програмима Медијског јавног сервиса Србије и друштвених мрежа прати активности студената на факултетима и ван њих.
На друштвеним мрежама Фејсбук и Гулгл плус више од две хиљаде пратилаца активно учествује у коментарисању студентских тема и дилема.
Студенти из Србије који су у иностранству, Јутарњи програм и пројекат "Генерација 2014", могу уживо пратити на Сателитском програму РТС- а или путем интернета -"РТС уживо". Посебан подсајт портала Медијског јавног сервиса Србије посвећен је првој и дугој сезони пројекта "Генерација 2014".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво