Генерација 2014: Беседите ли (барем) српски?

По чему се шестице на испиту разликују од десетки? Да ли је важан начин на који говоримо? Која предавања су најпопуларнија на друштвеним мрежама?

Сентенца „Уби ме прејака реч!", важна је и за студенте и за професоре. Према њој се мере добри адвокати, менаџери и политичари.

Иако је почела да се практикује још у античкој Грчкој, вештина говора је и данас веома цењена и актуелна.

Студенткиња Јована Јеремић се годинама бави беседништвом. Сматра да јој то много помаже и када полаже испите, али и у свакодневном животу.

„Пре свега, беседништво неутралише све оно што је негативно у излагању једног човека. Ако сте мирни, оно вам даје на темпераменту, а ако сте темпераментни, онда вас смирује", објашњава Јована.

Такмичење из беседништва је пре двадесет година одновљено на Правном факултету. Професор Воја Станимировић добре студенте препознаје по доброј вештини излагања.

„Онај ко зна за шест, он мора да зна деведесет одсто онога што градиво носи са собом. Да би студент добио десетку, важан је на начин на који ће представити то што зна", каже професор Станимировић.

За доброг беседника важни су и таленат и рад. „Беседник се види, види се по ставу, види се по дикцији, види се по елану за причање, јер сви беседници воле да причају, пре свега", додаје Јована Јеремић.

„Литургија има у себи компоненту беседе. Верници који долазе на литургију вреднују свештеника ако заиста уме добро да беседи и да то буде ефикасно", сматра Марко Маленчић, студент Православног богословског факултета.

„Беседник мора да има став, карактер, мора да има почетну и завршну мисао која се неће разликовати, мора да допре до публике, мора да буде сугестиван, да буде пре свега- искрен", каже професор Станимировић.

На друштвеним мрежама омиљени су говори успешних људи а студенте „Генерације 2014" посебно инспиришу „Тедекс" предавања.

„Тедеx је франшиза „Тед-а", конференције која је настала 80-их година у Америци, са циљем да промовише и популаризује квалитетне идеје. У почетку су то биле технологија, забава и дизајн. Код „Тед-а" је заиста битна идеја, мото су идеје вредне ширења.", објашњава Бранимир Ацковић, представник „Тедекса".

Интересовање за беседништво и дебате међу нашим студентима је све веће, па су они из године у годину све успешнији у овим областима. То потврђују и бројне награде са светских такмичења.

Шта је Генерација 2014 ?

"Генерација 2014" је национални мултимедијални пројекат Јутарњег програма Радио-телевизије Србије, конципиран тако да путем ТВ извештаја на програмима Медијског јавног сервиса Србије и друштвених мрежа прати активности студената на факултетима и ван њих.
На друштвеним мрежама Фејсбук и Гулгл плус више од две хиљаде пратилаца активно учествује у коментарисању студентских тема и дилема.
Студенти из Србије који су у иностранству, Јутарњи програм и пројекат "Генерација 2014", могу уживо пратити на Сателитском програму РТС- а или путем интернета -"РТС уживо". Посебан подсајт портала Медијског јавног сервиса Србије посвећен је првој и дугој сезони пројекта "Генерација 2014".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво