Авалски торањ биће завршен до краја године

Председник Одбора за изградњу Авалског торња министар Оливер Дулић изјавио је да ће торањ бити завршен до краја ове године, уколико временске прилике дозволе, а да ће у функцију бити пуштен у мају 2009. године.

Обилазећи радове на торњу, министар животне средине и просторног планирања је истакао да су сва средства већ обезбеђена из државног и градског буџета, као и из средстава јавног сервиса.

Он је нагласио да је Авалски торањ један од најважнојух симобола Београда од 1965. године, када је саграђен, подсетивши да је торањ срушен током НАТО бомабардоавања 1999. године.

"Ми желимо да обновимо торањ и да он постане део једног туристичког и функционалног простора, где ће долазити туристи и гости и са кога ће се видети панорама не само Београда већ и целе Шумадије и Војводине, и где ће се организовати лепа дешавања", рекао је Дулић.

Он је навео да се праве амбициозни планови за осветљење, које ће бити атракција ноћу, као и постављање емисионе технике за помоћ при организовању телевизијских преноса.

Директор РТС-а Александар Тијанић је казао да је најбитније да ниједна генерација Београђана не одрасте без свог Авалског торња.

"То што је торањ употребљив, што ће служити телевизији и за друге сврхе -телекомуникационе, мање је битно од онога шта он представља Београђанима'', рекао је Тијанић.

Директор Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић подсетио је да је нови торањ пројектовао тај институт, и да ће он бити потпуно исти као и стари торањ.

Према његовим речима, у изградњи се користе нови материјали и технологије.

Торањ ће бити висок 203 метра, тако да ће остати највиша грађевина на Балкану. Бетонски део ће имати 173 метра, где је планирана изградња ресторана и видиковца, а антенски стуб око 66 матра.

До сада је изграђјено 59 метара торња. Изградња је почела у фебруару прошле године, а укупна вредност радова износи око 808 милиона динара.

Извођач радова је предузеће "Ратко Митровић - Дедиње", а стручни надзор обавља ЦИП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се