Биља Крстић

Вокална солисткиња

Дипломирала је на Теоретском одсеку ФМУ у Београду, а још током студија започела сарадњу са групама Сунцокрет и Рани мраз, као и са хором Цоллегиум мусицум. Као глумац и певач је учествовала и у бројним дечијим представама (С оне стране дуге, Седморица младих, Три пахуље...). Била је музички сарадник у позоришним представама „Стилске вежбе", „Куме и кнегиње", „Брод плови за Београд", те водитељ и коаутор ТВ емисија „Добра стара времена" и „Срећан пут у 21. век". Сарађивала је и у документарно-играном филму „Крушедол ‒ 500 година у 12 слика", као и у филмским остварењима и серијама „Није него", „Зона Замфиирова", „Бранио сам Младу Босну", „Шесто чуло". Године 2001. са колегама са ФМУ основала је групу „Биља Крстић и Бистрик оркестар", на чијем репертоару се налазе бројне обраде традиционалних изворних песама. Била је члан УО Националног ansambla „Коло" и заменик председника WMAS.
Ангажман у Радио Београду започела је 1980. године на Програму 202, где је уређивала и водила емисију „Звездане стазе" и сарађивала у емисијама „Јутро", „Круг 202", „Озон". Године 1988. прешла је на Први програм Радио Београда, где је најпре била уредник програмских блокова Ноћног програма, уредник и водитељ емисије „Ритам звезда", а потом уредник сложених пројеката из области музике. Сарађивала је и у емисијама „Забавник", „Програм у боји", Ноћни програм, „Портрети у музичкој кутији", „Филм", „У здравом телу здрав слух", Јутарњи програм. Уређивала је и водила емисије „Изворишта" и „Музика света", а као музички уредник сарађивала у емисијама „Седмица", „Фамилиологија", „Шетња, „Таласање", „У овом тренутку", „Ухвати дан", „Новинарење".

Редовни је члан Академије сценско-музичке уметности Србије.

Добитница је многих награда и признања, међу којима су Златна значка КПЗ за допринос култури (2007) и Златни беочуг (2014), а њена емисија „Ритам звезда" награђена је на Радијском такмичењу на Брезовици (1995).

Са Драгомиром Микијем Станојевићем је добила награде за музику у филму „Бранио сам Младу Босну" (Grand Prix festivala SOFEST, 2015) и за музику у филму „Зона Замфирова", на филмском фестивалу Mostra di Valencia del Mediterrani (2003). Ревија „Музика класика" је 2021. године доделила награду Биљи Крстић и Микију Станојевићу за компоновање примењене музике у серији „Црна свадба".

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво