Читај ми!

Хаљина од звука, први модели

У првој години редовног емитовања програма, који је са свакодневних шест и по сати програма порастао на десет и по сати, на челу Радио Београда, осим председника Управног и Егзекутивног одбора и њихових чланова, били су: литерарни референт и уредник радио-часописа проф. др Винко Витезица; технички директор Милан Ж. Ђорђевић; програмски и финансијски директор др Густав Браун; композитор и музички референт Петар Крстић; шеф књиговодства Мирослав Погорелц; диригент Београдске опере и радио-станице Ловро Матачић, професор музичке школе и музички секретар станице Владимир Слатин и шеф емисионе станице Фрањо Мозер. Од успешно реализованих програмских подухвата у 1929. години, осим вести, водостања, редовних музичких и литерарних програма; научних и практичних предавања, и извођења позоришних комада два пута недељно у сопственој продукцији, издвојили су:

У априлу – пренос првог камерно-музичког концерта; први пренос лоптачке утакмице са игралишта „Југославија; први пренос из београдског Народног позоришта – слушаоци су чули 4. и 5. чин опере „Кнез Игор“ а недуго потом с истог места и први пренос целе опере „Травијата“. Маја 1929. почели су редовни преноси музике краљеве Гарде из двора за време смене дворске страже; обављен је први пренос из Саборне цркве и урађена је прва емисија за иностранство у којој је преношен концерт музике краљеве Гарде уз пригодан национални програм. У јуну слушаоци Радио Београда могли су да чују први пренос концерта из Гардијског дома у Топчидеру; и дводневни пренос из Радничке коморе Певачког такмичења друштава из целе Југославије; а у јулу микрофони наше радио станице били су у Официрском дому. После летње паузе и примене прве летње програмске шеме, у септембру обављен је први пренос из иностранства – био је то Интернационални концерт у Будимпешти, а крајем месеца преношен је и други из Варшаве....

Јубиларни, 50. дерби два најпопуларнија предратна београдска фудбалска клуба, БСК-а и Југославије, одигран је 7. априла 1929. године на стадиону Југославије, пред око три хиљаде гледалаца. БСК је победио са 7:1, по три гола дали су Марјановић и Чупић, и један Најдановић, а за Југославију гол је дао Лубурић. И осим по веома лошем времену, снегу и киши која је од терена направила каљугу, и анегдоте са једним од најбољих БСк-ових играча, Микицом Арсенијевићем, којег су довезли у задњи час јер је сасвим опуштено мислио да ће због невремена утакмица бити одложена, овај датум се памти и по томе што је тада код нас обављен први радијски пренос једне фудбалске утакмице.

Истога дана када је обављен први пренос фудбалске утакмице преко нашег радија, први пут је београдска радио-станица послужила јавној безбедности, и то за проналазак и брзо хватање једног убице. Наиме, у близини Новог Сада убијен је шофер Стеван Мијатовић. Полиција је имала опис убице и хитно га је доставила радио-станици иако је програм већ био завршен. И радио станица се поново јавила око пола ноћи.

Београдска радио-станица од 12. маја преноси свакодневно у 17 сати и 55 минута смену дворске страже. Сам поступак приликом смене дворске страже исто толико је интересантан као и музички концерт. Нарочито је интересантно за оне наше слушаоце, удаљене од Београда, који нису гледали како се врши смена. Микрофон је постављен у дворском парку, на средини, између музике и места на коме се врши смена. У 17.55 сати појављује се смена, из коњичког или пешадијског пука Краљеве гарде, с музиком на челу. Приближавање музике, као и марширање војника, микрофон прима и преноси преко радио-станице.

На броду наше речне пловидбе „Војвода Мишић“ монтирала је емисиона станица Радио-Београд малу преносну станицу и на крову поставила два гигантофона, који су гласове и звуке из студија и са грамофонских плоча распростирали огромном снагом на даљину од 1500 метара. Свима успутним бродским станицама до Радујевца приређен је био тако по један нарочити концерт, који је окупљени свет са интересовањем слушао.

Другу "Хаљину од звука", с поднасловом – први модели, поводом стоте годишњице Радио Београда, за Госте из прошлости скројили:

Глумац Синиша Убовић, мајстори тона Катарина Колар и Мирослав Живковић, организатор Милена Борчанин, и аутор и уредник емисије Мирјана Блажић.





















Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво