Arhetip moderne bajke

Život nije bajka ali, koliko puta ste čitajući ili slušajući neku bajku, mit ili priču, imali osećaj mistične povezanosti i poistovećivanja sa nekim junakom, situacijom, sudbinom?

Duboko urezane iskonske slike i simboli, ispreplitane u našem nesvesnom kao praobrasci, imaju snažan uticaj na našu ličnost i život. E, to je bajka koju želimo da vam ispričamo!
Univerzalni arhetipovi se prepoznaju kao sličnosti u mitovima i bajkama različitik kultura a kao svojevrsni "pra obrasci", imaju snažan uticaj na to kako funkcionišemo i danas. Kao sastavni deo našeg detinjstva i odrastanja, uloga bajki je od neprocenjivog značaja za razvoj i rasuđivanje ličnosti i zbog toga ih ne smemo zaobići ili preskočiti. To je prvi susret deteta sa borbom dobra i zla. Često surove i zastrašujuće, danas se nalaze na meti onih koji bi da ih menjaju, ublažavaju, čine prihvatljivijim uz obrazloženje da se deca plaše, ali samo kao takve bajke šalju jasnu poruku generacijama koje tek stasavaju i koje će se poistovećivati sa junacima o kojima slušaju. 

Urednica: Nataša Nešković
Rediteljka: Sunčica Jergović 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво