Velikani - Kralj Milutin

Milutin je od starijeg brata Dragutina, na Deževskom saboru 1282. godine, srpsko kraljevstvo primio u nezavidnoj situaciji, usred rata protiv Vizantije.

Ne zazirući od opasnog suseda, poletni 27-godišnji kralj napao je vizantijske teritorije. U prve dve godine kraljevanja pomeriće granice srpske države duboko na jug, dok će se granice na istoku i na severu menjati.

Politički brakovi bili su mu slabost. Najmanje četiri puta se ženio i imao je mnogo dece. Poslednja žena mu je bila ćerka vizantijskog cara Andronika II Simonida, devojčica od šest godina.
Manastiri Banjska i Gračanica samo su deo Milutinove bogate ktitorske delatnosti. Pojedini srednjovekovni izvori beleže da je podigao u Srbiji preko 40 crkava i drugih hramova. Podizao je crkve i u Carigradu, Jerusalimu, Solunu i na Svetoj Gori. U Carigradu je sagradio i čuvenu Kraljevu bolnicu.
Veliko bogatstvo potaklo je Dragutinove i Milutinove sinove na oštru borbu za nasleđivanje srpskog prestola. U toj borbi najuporniji je bio Milutinov sin Stefan. Milutin je naredio da mu sina odvedu u Skoplje i tu oslepe. Tom surovom kaznom bio bi trajno onesposobljen kao pretendent na srpski presto.
Kralj Milutin je dočekao kraj gradnje Gračanice i početak građanskog rata u Vizantiji. Umire posle teške bolesti, koja mu je oduzela i moć govora. Sahranjen je u svojoj zadužbini, manastiru Banjskoj. Dve godine potom proglašen je za svetitelja. Mošti će mu Bugari preneti iz Trepče u Sofiju.

 

Urednik i scenarista: Momir Karanović

Reditelj: Ivan Popović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво