Portreti-Slobodan Stojanović

Slobodan Stojanović (1937-2000), pisac, dramaturg, dugogodišnji urednik RTS, profesor Fakulteta dramskih umetnosti.

Jednočasovna emisija, bliska antičkom ehu etimologije reči „portret" u okviru koje treba prineti određeni lik na videlo, odnosno na čistinu razumevanja, predstaviće ne samo umetnika životnu stazu, koja od srca Stare Srbije - Metohije u kojoj je rođen, vodi do zavičajnog Požarevca, kome se Slobodan stalno vraćao, sve do prestonice, koja i danas pamti neumornog čuburskog šetača, već i svedočanstvo o jednoj vanserijskoj dobroti čoveka čija umetnost jeste samo produženje tog dobra. To dobro, sada otvoreno za svakog namernika njegove poetike i fantastičnog dramskog obrta jeste sama reč kao noseći beleg bogatstva umetnikovog delovanja. Ta reč, često arhaična, čak i u doba kada nije bilo politički umesno upotrebiti je (kao u njegovom prvom televizijskom intervjuu 1971. u svojstvu upravnika požarevačke biblioteke ili u njegovom debitantskom delu „Opasna voda"), jeste gotovo uvek pregnatna slojevima znamenja koje samo može da patinira vreme i njegove mene. Vremenom, dubina Stojanovićevog istraživanja značenja i forme dramaturškog jezika dostićiće strukturalistički ideal svođenja te dve kategorije na zajednički imenitelj. On to i sam priznaje povodom jednog od njegovih poznih scenarija za predstavu „Ptic i ptica" (1993) u kojem se pored navedenog dostiže i savršena, gotovo pitagorejska forma simetričnog četvorstva prisutnog u svakom aspektu predstave.

Starije generacije u nezaboravu čuvenih narativa filmova „Idemo dalje" i „Igmanskog marša"; nešto malo mlađe u epihorskom odjeku prošlosti „Jastuka groba mog" i dramatizaciji Njegoševa „Lažnoga cara..."; i naposletku-mlađe, koje će sećanje na Slobodana Stojanovića baštiniti kao zalog koji budućnost čuva za nova tumačenja jednom napisanih dela.
Iako ušavši u 21. vek, Slobodan kao u nečem tesnom i neprijatnom, nije dočekao ni prvi Božić tog novog milenijuma.

O Slobodanu Stojanoviću u emisiji govore njegovi saradnici kojima nije bilo preostalo ništa drugo nego samopohvala i čast da se sa radošću prepoznaju i njegovim prijateljima: Zdravko Šotra, Filip David, Milena Dravić, Muharem Pervić, Miša Radivojević, Dejan Mijač, Nikola Simić, Gradimir Stojanović, Vuk Krnjević, Dragan Aleksić, Raša Popov, Vladica Milosavljević, Vuk Krnjević, Miodrag Ilić, Srđan Koljević...

Urednica emisije: Dragana Bošković
Scenaristi: Vladimir Arsić, Miloš Stojanović
Rediteljka: Andrea Ada Lazić
Proizvodnja: Redakcija igranog programa RTS 2011.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се