Glumice – Ljubica Ravasi

„Dobar dan. Ja se zovem Ljubica Ravasi. Kad sam rođena i gde, mislim da to nije važno. Mislim da je ono što mene karakteriše to što sam glumica u Srpskom narodnom pozorištu već mnogo godina.”

Ovom se rečenicom Ljubica Ravasi predstavila ekipi Televizije Beograd, koja ju je posetila u njenom domu u Novom Sadu 1973. godine. U formi monologa, govorila je kako zavolela pozorište i glumu. „Mislim da je prva predstava koju sam gledala bila ‘Đido' Janka Veselinovića. Od tada, kad god je SNP gostovalo u Zrenjaninu, gde sam tada živela, išla sam u pozorište. I čini mi se, od kada sam bila u stanju da razmišljam o svojoj budućoj profesiji, da sam uvek nekako jasno znala da želim da budem glumica. Neobično mi se dopao taj fenomen gde ljudi misle tuđim mislima, gde ostvaruju tuđe ideje, gde žive tuđim životima, po neki put i svojim."
Ljubica Ravasi je na „daske koje život znače" stupila bez ikakvog znanja o glumačkom pozivu. Ipak, talenat i vredan rad doveli su je do značajnih pozorišnih i filmskih uloga.
Ljubica Ravasi (1916-1995) bila je prva jugoslovenska i srpska glumica koja je dobila Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje - za ulogu Zelenićke u predstavi „Rodoljupci" SNP-a.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво