Glumice – Ljubica Ravasi

„Dobar dan. Ja se zovem Ljubica Ravasi. Kad sam rođena i gde, mislim da to nije važno. Mislim da ono što mene karakteriše je to da sam glumica u Srpskom narodnom pozorištu već mnogo godina”. Ovom rečenicom Ljubica Ravasi se predstavila ekipi Televizije Beograd koja ju je posetila u njenom domu u Novom Sadu 1973. godine.

U formi monologa Ljubica Ravasi je govorila kako je zavolela pozorište i glumu. „Mislim da je prva predstava koju sam gledala bila „Đido" od Janka Veselinovića. Od tada, kad god je SNP gostovalo u Zrenjaninu, gde sam tada živela, išla sam u pozorište. I čini mi se kada sam bila u stanju da razmišljam o svojoj budućoj profesiji da sam uvek nekako u svesti jasno znala da hoću da budem glumica. Neobično mi se dopao taj fenomen gde ljudi misle tuđim mislima, gde ostvaruju tuđe ideje, gde žive tuđim životima, po neki put i svojim", kazala je Ljubica Ravasi koja je na „daske koje život znače" stupila bez ikakvog znanja o glumačkom pozivu. Ipak talenat i vredan rad doveli su je do značajnih pozorišnih i filmskih uloga.
Ljubica Ravasi (1916-1995) bila je prva jugoslovenska i srpska glumica koja je dobila Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje. To priznanje dodeljeno joj je za ulogu Zelenićke u predstavi „Rodoljupci" SNP-a.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво