Nešto sasvim lično – Mija Aleksić

Odgovorima na pitanja Feliksa Pašića, u emisiji snimljenoj 1981. godine, Mija Aleksić (1923-1995) otkrio je ceo svoj život, govorio je o roditeljima, o tome kako je kao učenik Druge gimnazije u Kragujevcu odveden u Topolske šupe gde je čekao streljanje, zatim o borbama u Bosni i kasnije sve do Slovenije 1944/45. godine.

Sa oslobođenjem, prekomandovan je u Beograd gde je kao dramski tenor pevao u Horu JNA. Govori o svojoj prvoj pozorišnoj ulozi stražara u Hamletu u beogradskom Narodnom pozorištu, o drugoj predstavi, prvoj glavnoj ulozi i o slavnim glumcima od kojih je učio zanat. Sačuvana je uvodna reč Feliksa Pašića prilikom reprize emisije 1995, povodom smrti velikog glumca Mije Aleksića: "Emisija koju će gledaoci sada videti, snimljena je 18. aprila 1981. u Aleksićevom domu u Ulici Prote Mateje u Beogradu. Razgovarali smo pošto se oporavio od jedne od teških operacija, među njegovim satovima koji su mirovali i među slikama umetnika koje je voleo. Aleksić je već pomalo svodio svoje pozorišne i životne račune."

Autor Feliks Pašić, snimatelji Veljko Jevtović, Žarko Tobdžić; Đorđe Radmilac, Boris Bajić, Tomislav Bošković, Dragan Marković, Ljiljana Mijatović, Marija Barbu, reditelj Nenad Momčilović
Produkcija: 1981, Redakcija programa iz kulture, urednik Zora Korać

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво