Ostavština za budućnost -Mario Maskareli

Razgovor sa Mariom Maskarelijem snimljen je u njegovom ateljeu u Prčnju i u okolini 1988. godine. U emisiji Maskareli priča o svom radu i stvaralačkim preokupacijama, a o njemu govore oni koji ga poznaju.

Mario Maskareli (Cetinje, 20. 10. 1918 - Prčanj, 27. 08. 1996) slikar i grafičar, diplomirao je na Umetničkoj akademiji u Beogradu 1951. u klasi Nedeljka Gvozdenovića. Iste godine pohađao je specijalizovani kurs kod Boška Karanovića. Godine 1950. i 1951. predavao je u Školi za primenjene umetnosti u Herceg Novom. Bio je član Samostalnih, Beogradske grupe i Lade. Njegovi radovi nalaze se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Galeriji likovne umetnosti - Poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu, Umjetničkom muzeju Crne Gore na Cetinju, galeriji Grafički kolektiv u Beogradu i na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kao i u drugim javnim i privatnim kolekcijama. Dobitnik je uglednih nagrada.

Učesnici: Jovan Ćirilov, Dragoslav Srejović, dr Milan Lazarević; tekst čitao Petar Kralj, voditelji Mirjana Bjelogrlić, Milivoje Begenišić. Novinar Mirjana Bjelogrlić, producent Vladimir Papić, snimatelj Veselko Krčmar, snimatelj zvuka Radoslav Bojković, montažer Olga Momić, reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi, urednik Milivoje Begenišić.

broj komentara 0 pošalji komentar