Pravo na sutra- Zdravstvo na KIM

Zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji već dve decenije rade u otežanim uslovima, često bez vode i struje. Sada dodatno prištinske takse otežavaju dopremanje lekova i medicinskog materijala.

Zahvaljujući profesionalizmu lekara, stanovništvo nikada nisu ostavili bez neophodne pomoći. Dva Kliničko-bolnička centra, u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, uspevaju da prevaziđu sve teškoće u radu i da održe normalno funkcionisanje svih službi.
U srpskim bolnicama leče se svi bez obzira na nacionalnu pripadnost. Pregledi i operacije se ne zakazuju, sve se radi odmah.
Neizvesnost koja prati život stanovnika na Kosovu i Metohiji utiče na njihovo zdravlje, pa su tako, kažu lekari, zbog stalnog stresa jako izražene kardiovaskularne bolesti.
Kliničko-bolnički centar Priština, koji dve decenije radi van svog sedišta, u Gračanici, zbrinjava više od 60.000 osiguranika. Iako rade u neadekvatnim objektima uspevaju da održe potreban nivo u radu zdravstvenih službi.
Srpski zdravstveni radnici poručuju da zdravstvo ne sme biti teren za političke igre, jer pravo na kvalitetnu zdravstvenu negu, kažu, moraju da imaju podjednako svi stanovnici Kosova i Metohije.

Autorka emisije Svetlana Vukmirović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво