Monotematska emisija- Gostuša nekad i sad

Iako je "kameno selo" drugi naziv za Gostušu, selo na Staroj planini, prvi utisak ne opravdava taj neformalni naziv. Jer, prvo što se ugleda su kućerci sa crepom.

Tek malo dalje stare kuće pokazuju umešnost narodnog graditeljstva i uklopljenost u prirodu. Građene su bez maltera ili nekog drugog vezivnog materijala što je zahtevalo posebnu veštinu neimara.
Ali, samo što je zbog svojih kamenih kuća, krovova i ograda i jednoobrazne građe selo predloženo da bude zaštićena ambijentalna celina - pročulo se i počelo skromno da razvija turizam - nastali su problemi. Kameni krovovi nestaju i sve više ih zamenjuju oni od crepa. Razlog? Meštani kažu da nemaju para za krov, koji je nekada kada je bilo puno radne snage bio praktično besplatan, uzet iz neposredne prirode. Danas kada nema ni ljudi, ni moba, treba platiti skupe majstore. Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu smatraju da pravila zaštite treba poštovati, a seljani tvrde da ne mogu da zaustave život i da se suočavaju sa prokišnjavanjem i nemogućnošću da u takvoj kući žive.
Stanovništva je u Gostuši, inače, sve manje. Mnogi su odavno otišli u grad, a preostali su uglavnom stariji ljudi. Pokušaji zaštite stižu možda prekasno. Ipak, tragovi nekadašnjeg života još su prisutni, ne samo kroz materijalno nasleđe, već i kroz sećanja Gostušana koji pričaju o jednom iščezlom svetu, o načinu života koji je za njih bio i lep i težak. Naporno se radilo, a najveći teret podnosile su žene.

Autorka i urednica: Aleksandra Božović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво