Pravo na sutra- Refleks nestalog grada

I bes i tuga, ali još više ljubav, vera, nada - emocije su koje pokreću umetnički izraz onih koje koreni vezuju za kosovsko-metohijsko tlo ali i delatnika koji ovde stvaraju.

Stalna borba dobra i zla dominira baroknim kompozicijama na platnima akademske slikarke Milice Kostić, izloženim u Srpskom kulturnom centru u Prištini. U gradu njenog rođenja, izgubljenom za hiljade njenih sunarodnika.
U Domu mitropolije, kraj crkve Svetog Nikole, nedavno je otvoren Srpski kulturni centar s namerom da se očuva identitet, nasleđe i tradicija.
Pre skoro dve decenije, Gračanica je preuzela ulogu kulturnog i urbanog središta, ne samo za Srbe koji su pod bombama i pred ratnim vihorom Prištinu napustili, već za sve koji istrajavaju na ovom prostoru. Gračanički Dom kulture zapravo je stožer očuvanja kulturnog života za sve Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Mnogo više od institucionalne formacije. O najmlađima se mislilo pokretanjem sekcije lutkarskog pozorišta, pod okriljem Doma kulture i uz donacijaju humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo", Arno Gujona.
Posebna tačka na kulturnoj mapi stvaralaštva Srba sa područja Kosova i Metohije jeste Prizren, carski grad gde, takoreći, svaki kamen svedoči o bogatom istorijskom nasleđu.
U neposrednoj blizini ovog inspirativnog grada, u slikovitom ambijentu kompleksa manastira Sveti Arhangeli, treću godinu zaredom održava se Letnja škola kaligrafije i istorije.
Refleks nestalog grada oživljava kulturne punktove svuda gde srpska zajednica na Kosovu i Metohiji pronosi stvaralaštvo. Kulturni bunt pokazuje snagu koja ruši sve barijere.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović

Reditelj: Bojan Vorkapić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво