Pravo na sutra- Od kuće do pritvora

Srbi na Kosovu i Metohiji već dve decenije žive u pravnoj i fizičkoj nesigurnosti, i zbog toga kažu, nemaju poverenje u kosovske institucije. I dok mnoge Srbe optužuju za ratne zločine koje nisu počinili, Albance godinama niko ne kažnjava za ubistva Srba, fizičke napade na njih i pljačkanje srpske imovine.

Kada je pre godinu dana Milorad Zajić krenuo ka svojoj kući u Klini, nije ni slutio da će da završi u pritvoru od godinu dana. Sve je počelo kada mu je javljeno da mu je kuća demolirana. Da bi prijavio slučaj kosovskoj policiji otišao je u policijsku stanicu. Odatle je prebačen u Prištinu, pa u Peć.
Milorad Zajić je radio u banci i u vreme sukoba nije bio vojno angažovan. Kaže da je zbog lažnih iskaza albanskih komšija došao u ovu situaciju i da je pozadina svega njegova imovina koje se nije odrekao. Porodica Zajić je 1999. godine izbegla u Požegu. Pored svoje imovine u Klini, morali su da podignu kredit kako bi kupili stan u Lučanima. Ponovo su, kažu, preživeli veliki stres kada je Milorad optužen za zločin koji nije počinio. Iako je nedavno izašao iz kućnog pritvora, Milorad želi da se vrati na Kosovo i Metohiju. U selu Duševići nadomak Kline ima nekoliko hektara zemlje koju planira da obrađuje.
Dejan Slavić iz Obilića potpuno nevin proveo je u pritvoru 25 dana. Priveden je 5. maja prošle godine, na administrativnom prelazu Jarinje. Umesto na svadbi kod rođaka završio je u zatvoru u Podujevu. Iz pritvora je pušten uz obrazloženje da je navodno došlo do zamene identiteta. Za pretrpljeni stres Slavić planira tužbu.
Srpski advokati koji zastupaju okrivljene vode pravu pravnu borbu. Situacija je kažu složena jer od juna prošle godine međunarodne sudije ne učestvuju u suđenjima
Zašto su mnogi Srbi privedeni i kakava je trenutna sitacija u kosovskom društvu, pored pritvorenih Srba, u emisiji govore advokati i predsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić. Đikić kaže da je na delu institucionalni progon jer Priština danas ima na raspolaganju sve poluge i sudske i izvršne vlasti.
Institucionalnoj zaštiti Srbi se nadaju kada se formira Zajednica srpskih opština, što je predviđeno Briselskim sporazumom. I dok čekaju njeno osnivanje ističu da je na Kosovu i Metohiji neophodno međunarodno prisustvo.

Autorka emisije: Svetlana Vukmirović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво