Kvadratura kruga- Arad

Ovog petka autor Kvadrature kruga, Branko Stanković, vas vodi u Arad, grad u Rumuniji u kome su Srbi bili većinsko stanovništvo sve do sredine 18. veka.

Većina njih napustila je ovaj grad posle Karlovačkog mira i ukidanja granice na Morišu i odselila se na prostor današnje Ukrajine gde su Srbi osnovali dve gubernije pod nazivom Nova Srbija i Slavenoserbia. Te oblasti više ne postoje pod tim imenom ali su i do danas ostali nazivi mesta koje su Srbi doneli sa sobom kada su se doselili tako da i danas u Ukrajini imate Vršac, Pančevo, Suboticu, Sombor, Slankamen, Kovin, Zemun, Turiju itd.
U Aradu, koji danas ima 140.000 stanovnika, rođen je i sahranjen prvi srpski doktor nauka Sava Tekelija, plemić, veliki dobrotvor i zadužbinar, osnivač Tekelijanuma u Pešti, pisac i prevodilac i doživotni predsednik Matice Srpske.
Osim Tekelije srpski letopis Arada ispisivali su i arhitekta Milan Tabaković, koji je projektovao oko 50 palata u ovom gradu, a veliki trag ostavile su i umetničke porodice Aleksić, Tenecki i Ivković.
Nažalost, u Aradu je i najveća srpska grobnica u Rumuniji, u kojoj počiva 4.317 Srba umorenih tokom Prvog svetskog rata u logoru smeštenom u lagumima tvrđave u Aradu.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво