Pravo na sutra- Seča šuma

Nekontrolisana seča šuma na Kosovu i Metohiji traje već dve decenije. Stručnjaci kažu da je uništeno između 60 i 70 odsto ukupnog prostora pod šumom.

Krađa šume odvija se čak i u zaštićenim oblastima, kao i u privatnim šumama. Mnogi su seču šuma pretvorili u unosan posao. U opštini Leposavić kažu da traže način kako da zaustave bespravnu seču šuma kako bi se što pre obnovilo uništeno.

Pokušavaju da objasne razloge zbog kojih je do ovakve situcije došlo
Najugroženije su šume duž administrativne linije, jer u tom prostoru kradljivci najviše deluju. Meštani Kuršumlije, čije su šume uz opštinu Podujevo, imaju veliki problem sa naoružanim albanskim grupama koje upadaju na njihov posed i uništavaju sva stabla. Procenjuje se da je dosadašnja šteta oko 10 miliona evra.
Kako sačuvati šumski fond na Kosovu i Metohiji i koji su problemi na terenu objašnjavaju šumari koji redovno evidentiraju štetu.
Šumsko gazdinstvo "Ibar" u Leposaviću od prošle godine ponovo radi u okviru Javnog preduzeća "Srbija šume". Radnici su vraćeni na posao i više ne strahuju za svoju egzistenciju.
U sklopu šumskog gazdinstva radi i šljunkara. Separacija u Lešku uskoro će dobiti novu opremu od Kancelarije za Kosovo i Metohiji, pa će trinaest radnika imati potrebne uslove za dalji rad.

Autorka emisije: Svetlana Vukmirović , proizvodnja 2019. godina

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво