Oko magazin-12.11.2018. Veliki rat Riste Marjanovića

"Fotografije koje će vaskrsnuti Srbiju"

Ovako je strana štampa 1916. odreagovala kada je svet video stradanja Srbije u Velikom ratu. Te prizore zabeležio je srpski ratni fotoreporer Rista Marjanović. Posle prikazivanja ovih fotografija na savezničkoj izložbi u Luvru 1916. potom i u Londonu i Njujorku, svet je video da je srpska vojska preživela i kakvi su sve zločini vršeni u Srbiji. Tada kreće i ozbiljnija saveznička pomoć.

Kažu da je feldmaršal Makenzen, kada je video te fotografije, rekao da je Srbe trebalo terati i preko Albanije, a ne samo do Kosova Polja.
U velikom broju ratnih fotografa koji su beležili događaje između 1914. i 1918. Rista Marjanović se izdvaja. U Srbiju dolazi kao čovek koji je stvorio karijeru u Njujork Heraldu u Parizu, najtiražnijem listu svog vremena, cenjen i iskusan reporter. Veliki broj fotografija koje danas predstavljaju kolektivno sećanje o Velikom ratu, snimio je upravo ovaj čovek.
O ličnosti i radu Riste Marjanovića govore njegova unuka Zorana Vojnović, autor izložbe o Risti Marjanoviću Snežana Negovanović, kustos Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković, reditelj filma o Risti Marjanoviću Dragan Elčić i Branimir Gajić, koautor monografije o radu Riste Marjanovića 1936-1946.

Autorka emisije Nataša Đulić Banović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво