Velikani- Vasa Pelagić

Kada je u Banjaluci Vaso, buntovni ili, kako sam za sebe kaže, "prećerani" mladi učitelj, ustao u odbranu svojih đaka, koje su Turci napali na ulici, turske vlasti su ga osudile na 101 godinu robije.

Posle presude rekao je: "Osudili vi mene, gospodo, ili ne, ja ću i od sada, kao i do sada, uporno braniti i širiti svoje napredne misli dok god sam živ".
U zatočeništvu neumorno piše.
Iz zatvora je pobegao uz pomoć ruske i srpske vlade.
Došao je u Srbiju.
Uključio se u rad Ujedinjene omladine srpske i bio izabran za njenog predsednika i odbornika.
Napisao je i narodu razdelio oko 250.000 svojih knjiga. Ko bi pročitao njegovog "Narodnog učitelja" rekao bi: "Mi živimo po Pelagiću". Tom knjigom o lečenju bolesti lekovima iz prirode, on je jedan od začetnika ekološke ideologije. Poslednje godine proveo je po zatvorima. Tajno, noću, kao robijaš sahranjen je na zatvorskom groblju...
Obrenovići mu nikada nisu oprostili što je u bosansko-hercegovačkom ustanku spasao život Petru Mrkonjiću. Crkvene vlasti, uz pomoć žandarma, u Sabornoj crkvi u Beogradu oduzimaju mu arhimandritski čin i naređuju da mu se dela javno spale. Proglašavaju ga ludim i zatvaraju u ludnicu. Ali, oko 3.000 ogorčenih mladih Beograđana obija kapiju zatvora i oslobađa ga.

Urednik serije i scenarista je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво