Trag u prostoru- Niti od snova

Uloga nakita kroz istoriju, nikada se nije svodila samo na to da ulepša osobu koja ga nosi. Nakit je bio i ostao simbol moći, prestiža i blagostanja.

Pojedini primerci, uz jasne oznake, koje su gotovo redovno, izbijale u prvi plan, upotrebljavani su kao obeležje društvenog položaja, staleža, religiozne pripadnosti, kao i prelaznih i prolaznih statusa u toku životnog ciklusa pojedinca, a gotovo natprirodne moći pripisivane su zlatu, srebru i dragom kamenju.

Postoje mnogobrojne tehnike obrade metala, ali je filigran možda jedna od najlepših. Ovom tehnikom je tokom vekova izrađivan nakit kao i ukrasni predmeti kojima se i danas divimo.
Sam naziv filigrana potiče od latinskih reči filum-nit i granum-zrno. Da bi se neki ukrasni predmet ili nakit uradio u ovoj tehnici upotrebljava se srebrna, zlatna, a ređe i bakrena žica za komponovanje motiva. Niti žice se savijaju, upliću, međusobno spajaju i vezuju i tako se formira složen motiv koji može biti položen na metalnu podlogu ili slobodan. U Kraljevu smo pronašli jednog od vrhunskih majstora ovog umetniičkog zanata.
Ipak u današnje vreme retki su ti majstori, ili bolje reći umetnici zanata koji lagano nestaje na našim prostorima. Retki su oni koji imaju sposobnost da plemenitim metalima uliju dušu i prikažu davno zaboravljenu duhovnost. Da oslonjeni na tradiciju odu i korak dalje. Upravo u Kragujevcu, jedan takav nazovimo ga "alhemičarem", svojim kreacijama i vizijama oduševljava i srpsku, ali i evropsku javnost.

Autorka i urednica: Milica Barjaktarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво