Trag u prostoru- Tamburaši i tamburice

Za razliku od violine koja je osvojila čitav svet, tamburica je bila i ostala instrument lokalnog karaktera. Sviraju je Srbi, Bunjevci, Šokci, Romi, Mađari, Rusini i Slovaci.

Nekad omiljeni instrument starijih generacija, danas je sve više prihvataju i vole mladi. U njenom srebrnom zvuku ima i mesečine i prolećnog šuštanja krošnji i zavijanja severca i romora letnjih kiša i zvuka cvrčaka, a ponajviše duše. "Prim je samo instrumenat. Zvuk nosi čovek u sebi, u prstima..." govorio je nekada čuveni Janika Balaž.

U želji da istraje u gotovo izumrlom zanatu, Miloš Janković se usmerio na tehnologiju izrade tipično vojvođanskog instrumenta. Želeo je da dobije savršen oblik, ali i savršen ton. Izrada tambura, kao i svaki zanat ima svoje tajne, koje se kriju u dobrom drvetu, adekvatnoj obradi, strpljenju ali i ljubavi. Za sve žičane instrumente, pa tako i tambure, najbolji je šareni javor. Neki ga zovu još i bosanski ili džafer javor. Dobar je i takozvani javor ptičijeg oka. Tambure se prave i od kajsije, oraha ili višnje. Gornja daska kod svih žičanih instrumenta izrađuje se od smreke jer je to najakustičnije drvo.

Goran Pejaković rođen je u Bečeju. Veruje da je svoj muzički i umetnički talenat nasledio od dede. Od 1992. godine profesionalno se bavi muzikom, a svirao je u mnogim orkestrima. Danas je u tamburaškom orkestru "Boemi" iz Bečeja u kom svira bas. Zanat je učio u Senti kod nekada čuvenog majstora Lajoša Bocana. Kad je Bocan umro, u spomen savršenom majstoru koga će ceniti i poštovati, i zbog ljubavi prema tamburaškim instrumentima odlučuje da izrađuje instrumente Bocanovih dimenzija i kvaliteta. Zato kupuje alat, pribor i materijal od porodice starog majstora i počinje da pravi tambure.
Miloš Janković sa uspehom pravi sve instrumente koji su potrebni jednom tamburaškom orkestru: bisernicu, bas prim, kontru, tamburaško čelo i tamburaški bas. Koliko ih je ukupno bilo za ovih trideset godina rada, ni sam ne zna. Nijedan instrument ne oprašta greške, a najmanje grešaka oprašta tambura bisernica. Za njenu izradu, čini se treba i najviše vremena i živaca

Urednica Milica Barjaktarević 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво