Monotematska emisija- Mozaik izvornih svedočanstava, Aleksandar Boričić

Izložba "Mozaik izvornih svedočanstava" - Srbija u Velikom ratu u Radio-televiziji Srbije predstavila je javnosti u decembru 2014. godine deo ogromne privatne kolekcije našeg istaknutog sportskog radnika Aleksandra Boričića.

Postavka u Izložbenom holu u Takovskoj 10 sadržala je brojna i različita dokumenta nastala pre, tokom i posle Prvog svetskog rata koje je Boričić sakupio prethodnih decenija. Ovaj jedinstveni kulturni događaj za posetioce, ali i za sve stručnjake i istraživače ovog perioda, zvanično je bio otvoren 1. decembra, podsećajujući na datum kada je 1918. godine osnovana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Aleksandar Boričić, ugledni srpski odbojkaš i dugogodišnji reprezentativac, poznati trener i sportski radnik, predstavnik srpske odbojke u međunarodnim sportskim institucijama, ličnost ogromnog i nespornog autoriteta u međunarodnim sportskim krugovima, zaljubljenik u filateliju i starine, neumornim višedecenijskim radom je uspeo da stvori jednu od najbogatijih privatnih kolekcija fotografija, pisama, plakata i dopisnica nastalih u vreme Velikog rata. Najveći deo kolekcije Aleksandra Boričića do sada nije bio poznat stručnoj i široj javnosti.

Prezentovanjem kolekcije Aleksandra Boričića čuva se svest o prošlosti i neguje sećanje na Veliki rat i mesto, ulogu i značaj u njemu Srbije kao male balkanske zemlje čijim su tlom tih dana gazili veliki ljudi.
Autori izložbe „Mozaik izvornih svedočanstava" su Aleksandar Boričić i istoričar doc. dr Aleksandar Životić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво