Merila vremena- Zaboravljeni admiral

Posle sto godina od Prvog svetskog rata, ekipa RTS-a je pronašla i u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije i Ministarstvom odbrane objavila dnevnik britanskog admirala Ernesta Trubridža koji je u ključnim trenutcima od 1915. do 1918. godine bio sa srpskom vojskom.

Na osnovu dnevnika napravaljen je i dokumentarni film sa istoimenim nazivom "Zabrovaljeni admiral". Autorki filma Slađani Zarić će za realizaciju projekta "„Zabrovaljeni admiral" kao i za snimanje dokumentarnom filmu "Srbi na Krfu" biti uručena Medalja britanske imperije, retko odlikovanje koje je u Srbiji do sada dobilo samo nekoliko ličnosti. 

Dokumentarni film "Zaboravljeni admiral" je biografska priča o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu koji je stigao u Beograd 1915. godine. Kao komandant Britanske misije na Dunavu borio se rame uz rame sa srpskim vojnicima. Odlikovan je najvišim srpskim vojnim i civilnim odlikovanjima.

Film je zasnovan na dnevnicima admirala Trubridža koje je autorka filma Slađana Zarić pronašla u britanskom muzeju tokom istraživanja za dokumentarni film "Srbi na Krfu".

Admiral Trubridž povlačio se sa srpskom vojskom preko Albanije. Bio je komandant evakuacije naše vojske sa albanske obale, a na Solunskom frontu je bio savetnik regenta Aleksandra i zajedno sa srpskim vojnicima ušao je u oslobođeni Beograd. U dnevniku su, osim zabeleški, i fotografije srpske vojske koje je admiral sam snimio.

Admiral Trubridž je malo poznato ime i u britanskoj i u srpskoj javnosti.

Dokumentarni film "Zaboravljeni admiral" premijerno je prikazan 2017. godine.

Autorki dokumentarnih filmova "Zaboravljeni admiral" i "Srbi na Krfu" - Slađani Zarić dodeljena Medalja britanske imperije. 

Film je snimljen u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Ambasade Velike Britanije u Beogradu i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

A, ko je bio admiral Trubridž?

Radio-televizija Srbije objavila je i knjigu „Zaboravljeni admiral ser Ernest Trubridž" u kojoj su dvojezično priređeni delovi dnevnika nastalih od 1915-1919. godine. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво