Stranac u Srbiji- Svetlana Kravčenko

Gotovo da nema kuće u Negotinu u kojoj se ne čuju zvuci harmonike. Bar jedan član je školovan muzičar a sve češće je u porodici i druga generacija harmonikaša.

Kada je pre 25 godina Ukrajinka Svetlana Kravčenko dobila poziv od svojih kolega iz Jugoslavije, sa kojima je delila studenstke dane na Muzičkom konzervatorijumu u Moskvi, da dođe i osnuje odsek za harmoniku u tamošnjoj muzičkoj školi, nije ni slutila da će Moskvu zauvek zameniti za Negotinsku krajinu. 

Pored Negotina i sela Mokranje, rodnog mesta Stevana Mokranjca, emisija je snimana i u manastiru Vratna i pored kanjona reke Vratne, poznatom po svojim prirodnim prerastima "Vratnjanske kapije".
"Nije slučano što sam iz pravoslavne zemlje došla da živim u pravoslavnu zemlju. Božja ruka me je dovela i zadržala. Veoma mi znači rad u ckvenom horu i na tom daru sam mu beskrajno zahvalna" - kaže Svetlana Kravčenko.

Svetlana je danas omiljena građanka, jer je svojim strogim pedagoškim radom ruske škole proizvela mnoge generacije Umetničke škole "Stevan Mokranjac" u vrsne muzičare, ali je pre svega, uspela da utiče da mladi zavole harmoniku.

Emisija je snimljena u vreme 53. Mokranjčevih dana kada je "Hor hrama Svete Trojice", kojim diriguje Svetlana Kravčenko, nastupao kao i svake godine. Negotinci su vrlo ponosni na svoj hor, koji ih predstavlja putujući po Srbiji i ponegde u svetu, ali i zbog nastupa na svim malim i velikim svetkovinama koje se organizuju u okrugu u dobrotvorne svrhe za pomoć ugroženim sugrađanima.

Autor i urednik - Ranka Jakšić
Reditelj - Ivana Stivens 

broj komentara 0 pošalji komentar