Život i standardi-Novo Brdo i rudnici

Srednjovekovni srpski grad Novo Brdo i u to vreme poznato rudarsko sedište, čije su veze prelazile granice Balkana, samo je jedan od desetak rudnika na Kosovu i Metohiji.

Ostaci tvrđave podsećaju na slavnu prošlost tog kraja, u kome su živeli i trgovali, pored Srba,  Dubrovčani i Sasi. O prošlosti tog mesta, gde se proizvodilo čuveno glamsko srebro, koje u sebi sadrži i određeni procenat zlata, govori istoričar Božidar Zarković. A koliko je taj i ostali predeli južne srpske Pokrajine bogat mineralnim sirovinama saznajemo od stručnjaka, geologa koji iznose rezultate istraživanja koje su svojevremeno imali u tom delu zemlje. Olovo, cink, srebro ali i feronikl, boksit, mangan, kao i velika ležišta magnezita, gline, zatim velike rezerve lignita uglja govore o neprocenjivom bogatstvu.

Privredna komora Srbije i nadležna ministarstva popisali su državni i društvenu imovinu na Kosovu i Metohiji. Taj dokument sadrži 7.000 stranica, što pokazuje da je reč o neprocenjivoj imovini koju su Albanci 1999. godine najpre uzurpirali, a potom i prisvojili.

Autor emisije: Svetlana Vukmirović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво