Oko magazin-Ju Nesbe u modernim vremenima

Beograd je svet i zato što norveškog pisca čekaju redovi čitalaca i zbog časopisa u kojem Stanko Cerović na 18 strana portretiše Edvarda Snoudena.

 

Beograd je i dalje grad u kojem dolazak pisca može da izazove euforiju. Redova za potpisivanje knjiga poslednji put videli smo pre tri godine kada je dolazio Ljosa a sada je isto dočekalo i najboljeg pisca krimi romana na svetu. Ali, Ju Nesbe nije samo to, on je čovek koji je u svojoj distopiji zamislio da Rusija okupira njegovu Norvešku, on se usudio da Šekspirovog Magbeta smesti u 20. vek ali to je i čovek koji je godinama odbijao da se njegovi romani ekranizuju. I kada je naposletku popustio nije želeo da odgleda Sneška. Zašto otkrio je u intervjuu za Oko magazin.

Beograd je krajem četrdesetih bio i grad koji je slao Vladimira Dedijera u Holivud da napravi intervju sa Čarlijem Čaplinom. Beograd je šezdesetih bio grad u koji se vratio Crnjanski a Beograd je u ovim modernim vremenima dobio časopis u kojem se može pročitati i taj Dedijerov intervju, i Prustov upitnik Miloša Crnjanskog ali i pronaći tajna veza između Vudija Alena i Ljubomira Simovića. Da li u vremenu dominacije tabloida ima prostora i za kulturnu periodiku? Da li još ima ljudi koje zanima i kultura i novinarstvo?

Urednik emisije Gorislav Papić 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво