Kvadratura kruga- Krf 2. deo

Na Krfu, srpskom ostrvu bola i nade, na kome su ispisane neke od najtužnijih, ali i najveličanstvenijih stranica naše istorije, već šest godina za redom realizuje se projekat pod nazivom "Stopama naših predaka".

Taj projekat, u kome je učestvovalo više stotina dece, okuplja najbolje učenike iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Cilj tog projekta, koji organizuje časopis "Svetosavsko zvonce" uz blagoslov i podršku Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja je da se deca na licu mesta upoznaju sa tragičnom istorijom srpske vojske i naroda koja se pre jednog veka dešavala na Krfu.
Istovremeno, učesnici tog projekta imaju obavezu da tokom svog boravka ostave i svoj trag na Krfu, kao što su ga i naši preci ostavljali tokom svog boravka na ovom ostrvu. Do sada su ta deca uredila i obeležila sva spomen obeležja srpskoj vojsci na Krfu, a najznačajnije delo koje su ove godine ostavila je spomenik Gvozdenom puku, podignut i Kata Korijani, na mestu gde su 1916. godine sahranjivani pripadnici Gvozdenog puka i Moravske divizije.
Autor Kvadrature kruga Branko Stanković vam u toj emisiji otkriva i do sada nepoznate detalje o mnogim ljubavima koje su se rodilie na Krfu između Krfljanki i Srba tokom 1916 .godine. Iz jedne takve ljubavi srpskog vojnika i Grkinje Hondrojanis Haruli nastala je i pesma "Mi mou tihimonis matia mou", u prevodu "Ne ljuti se na me oko moje", koja je u izvođenju Georga Dalarasa postala evropski hit i jedna od najlepših balada na Balkanu.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво