Život i standardi: Istok čuva Gorioč

Istok je mala varoš koja pripada pećkom okrugu. Mnogi je smatraju najlepšim delom Metohije. Iznad samog mesta dominiraju stene i planinski vrhovi koji čitavom predelu daju poseban izgled.

U toj malenoj opštini do 1999. godine živelo je više od 9 hiljada Srba. Iako je pre par godina u samom gradu obnovljeno 46 kuća, Albanska zajednica nije dopustila da se Srbi vrate. Zato blizu 900 povratnika živi u okolnim selima, a sedište opštine Istok je u Osojanu.

U centru Istoka crkva svetih apostola Petra i Pavla. Crkveni kompleks bez posebne zaštite, a u parohijskom domu sveštenik sa porodicom: dvoje mališana i beba od samo nekoliko dana. U nekada velikom srpskom naselju Ljug koje je srušeno, zatekli smo neke od malobrojnih povratnika.

Na uzvišenju iznad grada manastir Gorioč iz 14. veka, zadužbina kralja Stefana Dečanskog, tu je i nekoliko monahinja koje su sačuvale manastirski kompleks.

Gorioč je mesto okupljanja svih povratnika iz Istoka i okoline. Porodica Popović prošla je mukotrpan put do povratka. Iako nisu uspeli da obnove svoju uništenu kuću u samom Istoku, nisu odustali. Novi život otpočeli su u Osojanu.

Sa kakvim mukama su bili suočeni tokom poslednjih nekoliko godina svedoče meštani, a o prošlosti manastira Gorioč govori vladika Raško-prizrenski Teodosije. 

Autor: Svetlana Vukmirović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво