Dezerter, film

Scenario za film "Dezerter", snimljen 1992. godine napisan je po motivima romana "Večni muž" F. M. Dostojevskog, a pisali su ga Živojin Pavlović, koji je i režirao ovo ostvarenje i njegova supruga Snežana Lukić.

U filmu "Dezerter" dva prijatelja, Pavle Trusić i Aleksa Veljačić, oficiri JNA, obojica svojevremeno zaljubljeni u istu ženu, sada Trusićevu suprugu, susreću se ponovo u toku građanskog rata - Trusić kao izbeglica iz Vukovara, a Veljačić kao vojni sudija. Njihov susret događa se u dramatičnim okolnostima kulminirajući smrću devetogodišnje kćeri Pavla Trusića za koju se ne zna da li joj je uistinu otac on ili Aleksa Veljačić. Drama prelazi u novi ljubavni zaplet oko kćeri jednog vojnog begunca, i okončaće se tragično.

Živojin Pavlović je, tokom svojeg bogatog i plodnog stvaralaštva, režirao sledeće filmove: Žive vode (omibus "Kapi, vode, ratnici" 1962), Obruč (omnibus "Grad" 1963, zabranjen), Neprijatelj (1965, "Zlatna maska" na festivalu mediteranskog filma), Povratak (1966), Buđenje pacova (1967), "Zlatna arena" za režiju u Puli, "Srebrni medved" za režiju na festivalu u Berlinu), Kad budem mrtav i beo (1968, "Velika zlatna arena" u Puli, Prva nagrada za najbolji film na festivalu u Karlovim Varima), Zaseda (1969, "Zlatni lav" na festivalu u Veneciji), Crveno klasje (1971, "Velika zlatna arena" u Puli, "Zlatna arena" za režiju, "Zlatna plaketa" za scenario prema literarnom delu na festivalu u Berlinu), Let mrtve ptice (1973), Pesma (TV serija u 6 epizoda 1974), Hajka (1976, "Zlatna arena" za režiju), Doviđenja u sledećem ratu (1980), Zadah tela (1983, "Velika zlatna arena" u Puli, "Zlatna arena" za režiju, "Zlatna arena" za scenario), Na putu za Katangu (1987, "Zlatni gladijator"), Dezerter (1992, "Srebna mimoza", "Zlatna maslina" za najbolji film na festivalu mediteranskog filma u Bastiji) i Država mrtvih (2002).

Uloge tumače: Rade Šerbedžija, Radoš Bajić, Renata Ulmanski, Gorica Popović, Marina Marković, Kristina Vukićević, Mirko Babić, Branko Cvejić, Milena Pavlović, Dušan Janićijević, Svetozar Cvetković, Janez Vrhovec, Hristina Popović...

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво