Drugi vek – Dalibor Matanić

Posle duge pauze, hrvatska kinematografija je na 69. Kanskom festivalu (2015) doživela veliki, možda i najveći međunarodni uspeh u ovom veku, jer je film "Zvizdan" u režiji Dalibora Matanića dobio nagradu žirija u programu "Izvestan pogled".

Zvizdan je osmi igrani film Dalibora Matanića koji je 2014. godine bio član žirija filmskog festivala na Paliću. Tada je u intervjuu za emisiju Drugi vek najavio da uskoro počinje snimanje novog filma o ljubavi Srpkinje i Hrvata i da se taj film neće dopasti onima koji ne vole ili ne razumeju ljubav. Nagrada u Kanu, izvrsne kritike i ozbiljno razmišljanje o Oskaru svedoče da je više onih kojima se ljubav sviđa.

Međutim, i bez Zvizdana Matanićev opus zaslužuje punu pažnju. Njegova debitantska komedija Blagajnica hoće ići na more odlično je primljena i kod publike i kod kritike, mada je zbog ismevanja karaktera Hercegovaca u Zagrebu lako mogla biti zabranjena.

Drugi film Fine mrtve djevojke u kome je Matanić žestoko "raspalio" po hrvatskom društvu s početka dvadeset prvog veka je film o ljubavi dve lezbijke. Niko nije pošteđen kritike: ni domoljubi, ni političari, ni crkva, ali ni obični ljudi bez kojih nijedno društvo ne može biti onakvo kakvo jeste...

Naredni film 100 minuta slave o gluvonemoj slikarki Slavi Raškaj predstavlja ovog reditelja u sasvim drugom svetlu i postaje jedan od najlepše snimljenih filmova u novijoj filmskoj istoriji regiona.

Slede Kino Lika i Majka asfalta, koji Mataniću donose međunarodna priznanja na različitim meridijanima. Te nagrade su dokaz da male, lokalne priče, ako se ispričaju razumljivim, univerzalnim jezikom, pronalaze put do gledaoca ma gde on bio. Tako je na različitim kontinentima publika odlično prihvatila šokantne priče o usamljenosti u ličkoj zabiti, kao i o majci koja usred Zagreba sa malim sinom živi u autu.

O svim tim filmovima, ali i o hororu Ćaća, komediji Majstori i naravno, o Zvizdanu Dalibor Matanić, majstor običnih stvari - kao što su samoća, ljubav, razumevanje, dostojanstvo, pažnja... govori u emisiji Drugi vek.

Urednik i autor je Nebojša Popović, snimatelj Branko Srećković, montažerka Milica Živojinović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво