Drugi vek – Mira Banjac

Mira Banjac je je jedna od naših najvećih i najboljih glumica.

Izuzetna je u pozorištu i na televiziji, teško dostižna na filmu koji je neprestano iznenađuje novim ulogama, priznanjima i uspesima. Nedavno se vratila iz Kana gde je u programu "Izvestan pogled" prikazan film Dalibora Matanića "Zvizdan" u kome je igrala zapaženu ulogu. Prošle godine na Palićkom festivalu dobila je nagradu "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskom filmu.

Sa glumom se srela još u kulturnoj sekciji Prve proleterske brigade, da bi posle rata počela pozorišnu karijeru. Potom je stala pred TV kamere a zatim i pred filmske. Na filmu je počela poprilično kasno, u drugoj polovini šezdesetih godina prošlog veka i od tada je nanizala više od pedeset uloga. Otprilike jednu godišnje, što nije malo s obzirom na Mirinu bogatu i dugu pozorišnu i televizijsku karijeru.

U emisiji "Drugi vek" Mira Banjac govori o poprilično zbunjujućim filmskim počecima kod Soje Jovanović, a zatim o metodima kojima je suštinski dočaravala svoje filmske heroine, a one su pretežno bile žene iz naroda. U tom smislu, bez obzira da li je reč o glavnoj ili sporednoj ulozi Mirina posvećenost pleni u filmovima "Majstori, majstori". "Sjećaš li se Doli Bel?", "Život radnika", "Balkanski špijun" ili "Lepota poroka"...

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво