Drugi vek – Boro Drašković

Među domaćim filmskim rediteljima malo je takvih intelektualaca kakav je Boro Drašković, čovek ogromnih interesovanja i strasti i širokog polja umetničkog delovanja

Osim na filmu režijom se bavio i u pozorištu, na radiju, na Univerzitetu. Pisac je i novinar. Ukratko, on je čovek koji suštinski promišlja ono čime se bavi.

Iako je na filmu duže od pedeset godina, Boro Drašković je fenomen domaće kinematografije jer je za to vreme snimio svega pet igranih filmova: "Horoskop", "Nokaut", "Usijanje", "Život je lep" i "Vukovar, jedna priča". Malo ali sasvim dovoljno da i kod kuće i u svetu ostane upamćen i poštovan upravo kao filmski reditelj.
U emisiji "Drugi vek", Boro Drašković objašnjava zašto je snimio svega pet igranih filmova i da su kao posledica toga nastajale njegove druge umetnosti, a trenutno i knjiga koju piše pod radnim naslovom "Moji nesnimljeni filmovi". Takođe, otkriva šta je naučio od Jiržija Kavaleroviča i Andžeja Vajde s kojima je sarađivao na filmovima "Faraon" i "Sibirska ledi Makbet".

Takođe, Boro Drašković objašnjava možda i najjaču nit koja objedinjuje njegov opus - osećaj za aktuelnu stvarnost kao predosećanje budućih događanja. Možda i zbog toga njegovi filmovi deluju jače, promišljenije i delotovornije nego onda kada su se pojavljivali i kada su bolje prolazili u svetu nego u Srbiji i Jugoslaviji.
Urednik i autor emisije je Nebojša Popović

Posebno, Drašković tumači vezanost svog filmskog opusa za Hercegovinu, za literaturu i pisce jer koscenaristi su mu bili Zuko Džumhur i Mirko Kovač a dva filma su inspirisana delima Aleksandra Tišme i Vilijema Šekspira dok je za televiziju ekranizovao Ernesta Hemingveja i adaptirao pripovetke Sima Matavulja.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво