Drugi vek – Maja Miloš

Među naše najuspešnije filmske debitante spada svakako Maja Miloš čiji je film „Klip" izazvao veoma burne reakcije i kod nas i u svetu.

Za film se čulo posle pobede na festivalu u Roterdamu koji se smatra najznačajnjim svetskim festivalom koji promoviše nezavisne, inovativne i eksperimentalne filmove. Posle toga usledilo je dugo putovanje „Klipa" po festivalima sa kojih se često vraćao s nagradama. Na domaćem terenu, „Klip" su odlično primili kritika i festivalski žiriji (pobeda na Sinema sitiju u Novom Sadu i na festivalu filmske režije u Leskovcu) dok je kod bioskopskih gledalaca izazvao veoma burne i oprečne reakcije i veoma teške kvalifikacije.

Junaci „Klipa" su srednjoškolci odrasli na uzorima proklamovanim devedesetih godina , mladi koji svet gledaju kroz kameru mobilnog telefona, nespremni da pokažu ono najbolje što imaju, jer im je opšte stanje nametnulo očekivanja druge vrste.

U suštini „Klip" je opora ljubavno-socijalna priča kojom je Maja Miloš kao scenarista i reditelj, bez trunke kompromisa pokazala stvari onakvima kakve jesu i upravo takvim pristupom otkrila veliku nežnost i ranjivost svojih junaka i nesposobnost njihovog okruženja, porodičnog i društvenog, da ih otvori i prigrli. U tom smislu ona u našoj kinematografiji ima ulogu domaćeg Lerija Klarka („Deca", „Siledžija", „Jedan dan u raju") koji je svojevremeno zgražavao svet otvorenim prikazivanjem problema mladih u savremenom zapadnom društvu, da bi danas imao status klasika. A u međuvremenu svi smo postali zapad ili se bar jako trudimo.

U emisiji „Drugi vek" Maja Miloš priča o reakcijama koje je „Klip" izazvao na različitim stranama sveta i u regionu i daje zanimljiva tumačenja tih reakcija. Ona govori zašto je važno da se, baš zbog oprečnih reakcija na film, o „Klipu" što više diskutuje. Takođe, reaguje na zabranu da se „Klip" prikazuje u ruskim bioskopima mada je prikazan na festivalu u Moskvi.
Poseban deo emisije posvećen je odnosu generacija u srpskom filmu.

Urednik i autor je Nebojša Popović,

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво