Solunci govore, TV teatar

Praizvedba teksta Solunci govore Antonija Đurića bila je davne 1981. u Narodnom pozorištu u Beogradu u adaptaciji i režiji Cisane Murusidze, da bi predstava potom bila igrana 350 puta.

Na sceni „Raša Plaović" ista rediteljka postavila je ovaj komad ponovo, ovog puta u izvođenju mladih glumaca sa Akademije umetnosti u Beogradu i Akademije umjetnosti u Banja Luci. Predsednici dve države Nikolić i Dodik bili su pokrovitelji ovog projekta. Scenograf predstave je istaknuti umetnik Dragan Stojkov, a kostimograf Dragana Purković Macan. Umetnički saradnik je bila Branka Zorić Vasović. 

U ovoj nadahnutoj dokumentarnoj drami, koja evocira uspomene na junaštvo i stradanja u Prvom svetskom ratu, igraju mladi glumci: Marija Đajić, Ivan Perković i Danilo Kerkez iz Banja Luke i Saša Simonović, Stefan Kovačević, Darko Ivić i Srđa Bjelogrlić iz Beograda. 

U novom scenskom čitanju drame Solunci govore nalazi se i ratni proglas regenta Aleksandra, zapovest kralja Nikole Crnogorcima, kratak insert o Arčibaldu Rajsu, kao i tekst cara Nikolaja Drugog Romanova. Regenta Aleksandra igra Ivan Bosiljčić, kralja Nikolu Miodrag Mrgud Radovanović, Arčibalda Rajsa Tanasije Uzunović. Za TV teatar Dramskog programa RTS predstavu Solunci govore adaptirao je i režirao Predrag Sinđelić. Urednica TV teatra je teatrolog Dragana Bošković.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се