Solunci govore, TV teatar

Praizvedba teksta Solunci govore Antonija Đurića bila je davne 1981. u Narodnom pozorištu u Beogradu u adaptaciji i režiji Cisane Murusidze, da bi predstava potom bila igrana 350 puta.

Na sceni „Raša Plaović" ista rediteljka postavila je ovaj komad ponovo, ovog puta u izvođenju mladih glumaca sa Akademije umetnosti u Beogradu i Akademije umjetnosti u Banja Luci. Predsednici dve države Nikolić i Dodik bili su pokrovitelji ovog projekta. Scenograf predstave je istaknuti umetnik Dragan Stojkov, a kostimograf Dragana Purković Macan. Umetnički saradnik je bila Branka Zorić Vasović. 

U ovoj nadahnutoj dokumentarnoj drami, koja evocira uspomene na junaštvo i stradanja u Prvom svetskom ratu, igraju mladi glumci: Marija Đajić, Ivan Perković i Danilo Kerkez iz Banja Luke i Saša Simonović, Stefan Kovačević, Darko Ivić i Srđa Bjelogrlić iz Beograda. 

U novom scenskom čitanju drame Solunci govore nalazi se i ratni proglas regenta Aleksandra, zapovest kralja Nikole Crnogorcima, kratak insert o Arčibaldu Rajsu, kao i tekst cara Nikolaja Drugog Romanova. Regenta Aleksandra igra Ivan Bosiljčić, kralja Nikolu Miodrag Mrgud Radovanović, Arčibalda Rajsa Tanasije Uzunović. Za TV teatar Dramskog programa RTS predstavu Solunci govore adaptirao je i režirao Predrag Sinđelić. Urednica TV teatra je teatrolog Dragana Bošković.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара