Šopenovi koncerti i Transilvanijska filharmonija

Državni orkestar filharmonije Transilvanije koji vodi Žan Fransoa Antolioli, sa pijanistima Dejanom Sinadinovićem i Ljudmilom Angelovim zatvorili su prolećnu Pijanističku klavirsku feštu koncertom "Volite li Šopena". Ovo je jedan od poznatijih orkestara Srednje Evrope i nastupio je u Centru Sava pred 1500 gledalaca.

Prvi deo koncerta na programu je u subotu 22. maja u 22.50, istovremeno na Drugom programu RTS-a i na RTS Digital, kanalu kulture i umetnosti, a drugi deo se emituje tačno nedelju dana kasnije 29. maja u 23 sata.

Koncert je održan u čast slavnog poljskog romantičara Frederika Šopena čija se 200. godišnjica od rođenja obeležava ove godine širom sveta.

Iako nosi naziv br. 2, Koncert u ef-molu koji je izveo Dejan Sinadinović, naš cenjeni pijanista i muzički pedagog, je nastao pre koncerta br. 1, koji je svirao bugarski pijanista Ljudmil Angelov i tim redosledom je izveden.

Ljudmil Angelov specijalizovao se za Šopena i dobitnik je mnogobrojnijh nagrada posvećenih
ovom kompozitoru. Na bis je odsvirao neke od najpoznatijih Šopenovih minijatura: Posthumni nokturno u cis-molu, Valcer u cis-molu i Etidu u a-molu.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво